Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 curiozități despre Universitatea Babeș-Bolyai

 

Universitatea Babeș-Bolyai este una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ de stat din țara noastră și cea mai mare din Transilvania. Aceasta cuprinde 21 de facultăți din mai multe domenii, dar și numeroase instituții de cercetare, muzee și o bibliotecă ce adăpostește un număr impresionant de cărți și reviste.

1. Poartă numele a două personalități clujene

Poartă numele a două personalități clujene importante: denumirea de „Babeș” provine de la numele microbiologului român Victor Babeș, în timp de denumirea „Bolyai” provine de la numele matematicianului de origine maghiară Bolyai János.

2. Motto în limba latină

Motto-ul universității clujene este în limba latină și sună cam așa: „Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet” ceea ce s-ar traduce, în limba română, în felul următor: „Tradiția noastră să strălucească împreună cu virtuțile Europei”.

3. Cursuri în cinci limbi

Studenții care se înscriu la Universitatea Babeș-Bolyai pot opta, pentru anumite specializări, să studieze în una din următoarele limbi: română, maghiară, engleză, franceză sau germană.

4. A fost înființată dintr-un colegiu

Deși a fost fondată în structura pe care o cunoaștem în prezent, abia în anul 1959, aceasta are rădăcinile istorice în Colegiul Iezuit, fondat în anul 1581 și, de asemenea, este predecesoara Universității din Cluj, înființată în anul 1872.

5. Inițial avea doar patru catedre

Cele mai vechi catedre ale instituției de învățământ sunt cele de Filosofie, Drept, Medicină şi Teologie. Acestea au fost introduse între anii 1774 – 1775 pe când aceasta era încă Colegiul Iezuit.

6. A  avut patru denumiri

De-a lungul timpului aceasta a avut mai multe denumiri, în funcție de contextul politic în care se afla Transilvania. Astfel, după ce Colegiul Iezuit a fost transformat în instituție de învățământ superior,aceasta și-a schimbat denumirea în: Universitatea din Cluj (1872 – 1881), apoi în Universitatea „Franz Iosif” din Cluj (1881 – 1919), după care s-a numit Universitatea „Regele Ferdinand I (927-1948), iar începând din anul 1959 aceasta capătă denumirea de Universitatea „Babeș-Bolyai pe care a păstrat-o până în prezent.

7. Limba maghiară vs. limba română

De-a lungul existenței ei, au existat anumite perioade când cursurile predate aici au fost ținute doar în limba maghiară (1872-1919) sau doar în limba română (1919-1945).

Primul rector maghiar al Universității din Cluj a fost profesorul Áron Berde de la Facultatea de Drept (1872), iar primul rector român a fost profesorul Sextil Puşcariu, de la Facultatea de Litere (1919).

8. A fost mutată din Cluj-Napoca

O perioadă de câteva luni, în perioada august – septembrie 1940, universitatea clujeană a fost mutată în Timișoara (Facultatea de Științe) și Sibiu (Facultățile de Litere, Drept şi Medicină), în urma tratatului de la Viena.

9. S-a „rupt” în două universități independente

În perioada celui de-al doilea război mondial (1940 – 1945) universitatea din Cluj se desprinde în două, formându-se două instituții de învățământ independente, ce funcționau în paralel: Universitatea „Franz Iosif” (transformată în 1945 în „Universitatea Bolyai”), cu predare în limba maghiară și Universitatea „Regele Ferdinand I” (transformată în 1848 în Universitatea „Victor Babeș”), cu predare în limba română.

10. Formată prin unificarea celor două universități

Prima mențiune a denumirii de „Bolyai” apare în anul 1945, fiind dată de autoritățile maghiare, iar prima denumire de „Victor Babeș” apare în anul 1848, fiind dată de autoritățile române.

Universitatea „Babeș-Bolyai” este înființată în anul 1959 prin unificarea celor două instituții de învățământ superior din Cluj (maghiară și română) și preluarea unei părți din numele fiecăreia. Primul rector al Universității „Babeș-Bolyai” a fost profesorul Constantin Daicoviciu.

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *