Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Bibliotecile cultural-educative din Cluj-Napoca

Lectura este probabil unul dintre cele mai răspândite moduri de relaxare, alături de ascultatul muzicii, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Pe lângă faptul că din cărți puteți afla lucruri noi, deci vă îmbunătățiți cultura generală, acest hobby vă dezvoltă și imaginația, prin intermediul cărților și a poveștilor cu caracter ficționar.

În Cluj există numeroase biblioteci de unde pasionații de lectură pot împrumuta cărți din toate domeniile, de la beletristică, la cărți științifice sau ziare și reviste.

Biblioteca Județeană „Octavian Goga

Unul dintre locurile de unde se pot împrumuta cărți este Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj. Aceasta este probabil cea mai mare instituție de acest gen din județul Cluj, ea având filiale atât în câteva cartiere din Cluj-Napoca, cât și în majoritatea localităților din județ.

Fiind o bibliotecă județeană, aceasta se adresează tuturor locuitorilor Clujului motiv pentru care cărțile care predomină aici sunt cele de beletristică, de toate genurile, de la poezie, la povești, romane istorice sau romane SF. Pe lângă acestea, biblioteca dispune însă și de cărți de specialitate, din diferite domenii, dar și de o arhivă bogată de ziare și reviste. Aceste cărți pot fi citite atât acasă, cât și în sălile de lectură ale bibliotecii.

Pentru a avea acces la cărțile și materialele bibliotecii județene, atât pentru împrumut acasă, cât și pentru studiu în sălile de lectură ale bibliotecii, aveți nevoie de o legitimație. La Biblioteca Județeană „Octavian Goga” există trei tipuri de legitimații. Permisul de intrare cu acces general, de care poate beneficia orice persoană cu domiciliu stabil în judeţul Cluj. Acesta este valabil pentru toate tipurile de servicii, inclusiv împrumutul la domiciliu. De asemenea, există și permisul de intrare cu acces limitat care se adresează persoanelor fără domiciliu stabil în judeţul Cluj. Acesta este valabil pentru serviciile oferite în incinta bibliotecii şi pentru împrumutul la domiciliu pe termen scurt. Ultimul tip de legitimație din cadrul bibliotecii este permisul de intrare cu acces pe termen scurt, pentru persoanele aflate în tranzit în judeţul Cluj. Acest tip de permis este valabil doar pentru serviciile oferite în incinta bibliotecii.

Costul unei legitimații este de 14 lei și aceasta este valabilă timp de 5 ani. Pentru a vă face una dintre legitimațiile enumerate anterior aveți nevoie de unul dintre următoarele acte: buletin de identitate, pașaport, carnet de elev/student sau cupon de pensie pentru persoanele vârstnice. Conform regulamentului bibliotecii, copiii sub 14 ani trebuie înscriși ca utilizatori de către părinți, pe baza unuia dintre actele necesare eliberării unei legitimații.

Fondul bibliotecii poate fi accesate și online prin intermediul unui catalog online.

Adresa sediului central: str. Dorobanților, nr. 104, loc. Cluj-Napoca

Program: luni – vineri 08:00 – 20:00

Site:  http://www.bjc.ro/

Bibliotecile centrelor culturale

În afară de biblioteca județeană clujeană, în oraș există și câteva centre culturale care au amenajate mici biblioteci și săli de lectură unde pot fi citite cărți pe domenii diversificate. Noi vom aminti însă doar despre centrele culturale străine din oraș.

În Cluj-Napoca există numeroase centre care promovează cultura altor țări. Printre cele mai cunoscute centre culturale străine din oraș se află: British Council, Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German, Centrul Cultural Polonez, Institutul Chinez Confucius, Centrul Cultural Sindan (finlandez), Centrul de Artă și Cultură Japoneză, Centrul Cultural Italian sau Centrul Cultural Brazilian.

Pe lângă faptul că în aceste centre culturale se țin diverse cursuri unde puteți învăța limbi străine sau se organizează diverse activități specifice anumitor culturi, sediile lor dispun și de mici biblioteci și săli de lectură unde se pot consulta diverse cărți și materiale specifice unei anumite culturi, de la ghiduri turistice, la cărți despre istoria și civilizația acelei culturi, până la cărți de beletristică. Acestea pot fi citite atât în limba română, cât și în limba țări care este promovată prin respectivul centru cultural.

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *