Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Castelul Bánffy din Răscruci

Castelul Bánffy din satul Răscruci este un alt monument istoric și arhitectural impresionant, din județul Cluj. Acesta a aparținut, la fel ca și Castelul Bánffy din Bonțida, familiei de nobili maghiari Bánffy, care deținea unele dintre cele mai frumoase domenii nobiliare din Transilvania.

Reședința de vară a familiei Bánffy

Inițial, Castelul Bánffy din satul Răscruci a fost construit la începutul secolul al XVIII-lea, în stil neoclasic, de către familia nobiliară Bánffy. Clădirea și domeniul ce o înconjura a reprezentat reședința de vară a celebrei familii de nobili maghiari Transilvania.

Corpul principal al clădirii, numit Pavilion, care poate fi admirat și în prezent, a fost ridicat în secolul al XIX-lea, în stil eclectic. Acesta a fost construit de contele Denes Bánffy, între anii 1809 și 1820.

Clădirea impresionează prin arhitectura sa interioară, a cărei piese centrale sunt salonul principal, sala de vânătoare și scările impresionante din lemn, care fac legătura între parter și singurul etaj al castelului. Salonul este o încăpere impresionantă a clădirii a cărui tavan și pereți sunt sculptați în lemn. Aici se regăseau și un bufet și câteva vitrine, tot din lemn, precum și o teracotă realizată în stilul celor întâlnite în saloanele împăratului Franz Josef. Amenajările interioare aparțin baronului Adam Bánffy, ce a locuit aici între anii 1847-1887 și care era un cunoscut pasionat al artei, istoriei si literaturii.

Fiul acestuia, Albert Bánffy este cel care a conferit fațadei clădirii aspectul actual. Pe fațadele clădirii pot admirate frontoane și cornișe proeminente și pilaștrii împodobiți cu motive florale. Intrarea principală în castel se face pe două scări laterale, înconjurate de coloane groase, care susțin balconul clădirii, situat la primul etaj. Din balcon poate fi admirată o panoramă superbă asupra domeniului nobiliar.

Albert Bánffy este și cel care a amenajat și parcul, despre care se spune că era legat, printr-o alee de plopi, de Castelul Bánffy din Bonțida. În parc exista și un lac și era amenajat și un porumbar în stil japonez. Din păcate, în prezent frumosul parc s-a transformat într-un loc mlăștinos.

Camera secretelor

O altă încăpere impresionantă din clădire este salonul de vânătoare. Acesta a fost numită popular, peste ani, camera secretelor, deoarece se află în spatele salonului principal al castelului și aici se retrăgeau bărbații, după masă, pentru a discuta despre vânătoare, politică și afaceri, în timp ce femeile rămâneau în salonul principal. Și aici pot fi admirați pereții și tavanul, sculptate în lemn, dar și două basoreliefuri, tot din lemn, reprezentând o vulpe și un iepure. La acestea se adaugă o teracotă și un șemineu imens.

În prezent Castelul Bánffy din Răscruci se află pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. După cel de-Al Doilea Război Mondial castelul a fost naționalizat și între anii 1967 și 2007 aici a funcționat Școala Specială din Răscruci. Aceasta a fost desființată în urma unui proiect al Consiliului Județean Cluj de concesionare a domeniului.

Descoperă și istoria Castelului Bánffy din Bonțida și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj vinerea viitoare, pentru a afla istoria unui alt castel.

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *