Search
Generic filters
Exact matches only

Drapelul lui Avram Iancu va fi expus la Cluj-Napoca

Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu va fi expus la Cluj-Napoca, în perioada martie-mai 2016, după ce a fost achiziționat de un om de afaceri, la începutul acestei luni.

Drapelul lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absolută, fiind datat jumătatea secolului al XIX-lea. Acesta a aparținut familiei lui Corneliu Vadim Tudor şi a fost scos la licitație prin intermediul la începutul lunii februarie. Acesta a fost cumpărat de omul de afaceri Adrian Thiess, care a oferit pentru el suma de 105.000 de euro.

Adrian Thiess a intrat efectiv în posesia drapelului lui Avram Iancu marți, 16 februarie. Acesta dorește ca acest obiect important pentru istoria românilor să poată fi admirat de cât mai multă lume, atât din țară, cât și din străinătate.

Drapelul, expus în Piața Avram Iancu

În acest sens, drapelul urmează să fie expus în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, cel mai probabil în perioada martie-mai. Adrian Thiess, noul proprietar al drapelului, a avut o întrevedere, la începutul acestei săptămâni, cu Emil Boc, primarul orașului.

Am avut o întâlnire cu primarul Clujului, care era foarte bucuros, mai ales că ei au încercat să cumpere steagul la licitație, dar fiind plafonați de o sumă… Am decis să-l punem la dispoziție, evident gratuit, ca să fie expus în Piaţa Avram Iancu, chiar în faţa Catedralei Mitropolitane şi a statuii (lui Avram Iancu, n.r.). Apoi o să-l expunem şi la Aeroportul Otopeni, fiind principala poartă de intrare şi de ieşire din ţara noastră, urmând ca ulterior să plece în Franţa, la Paris”, a declarat Adrian Thiess pentru Mediafax.

În vederea expunerii în Piaţa Avram Iancu, Primăria din Cluj urmează să creeze premisele în acest sens, a explicat Adrian Thiess.

Trebuie făcută o construcție provizorie, un fel de mic pavilion. Noi putem să îl trimitem oricând, dar ne-am gândit (să fie expus, n.r.) din 1 martie până pe 3 mai, după Paști, pentru ca după aceea să-l ducem la Otopeni”, a explicat Thiess.

Acesta nu este singurul obiect important ce a aparținut revoluționarului român Avram Iancu, care ajunge la Cluj-Napoca. În luna noiembrie a anului trecut, testamentul olograf al lui Avram Iancu a intrat în posesia Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” (BCU), după ce a fost predat în custodia instituției culturale de către Rațiu Family Charitable Foundation.

Testamentul lui Avram Iancu, redactat la 1850, a fost predat de către acesta canonicului Basiliu Rațiu de la Episcopia Greco-Catolică din Blaj, acesta fiind un strămoș al familiei Rațiu. Documentul a fost păstrat în familie și transmis din generație în generație până în toamna anului trecut, când a ajuns în posesia BCU din Cluj-Napoca.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *