Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Ministerul Culturii, interesat să cumpere clădirea Muzeului Farmaciei

 

Clădirea Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca ar putea fi  cumpărată de către Ministerul Culturii. Spațiul în care funcționează cunoscutul obiectiv turistic din oraș a fost retrocedat urmașilor vechiului proprietar, care intenționează să îl vândă.

Ministerul Culturii a anunțat că este interesat de preluarea întregii clădiri, care a fost evaluată la aproximativ 1,3 milioane de euro. Directorul muzeului, Carmen Ciongradi, a declarat pentru Radio Cluj că în prezent se caută banii necesari pentru cumpărarea edificiului.

Proprietarii au revenit cu o nouă cerere către Ministerul Culturii de exercitare a dreptului de preemţiune pentru întregul imobil care adăposteşte Muzeul Farmaciei şi care, întreg imobilul, este monument istoric de secol XVI. Ministerul Culturii vrea să achiziţioneze întreaga clădire, acum ştiu că sunt în tratative să facă rost de banii necesari pentru achiziţionarea întregului imobil”, a declarant Carmen Ciongradi, pentru Radio Cluj.

Ministerul Culturii nu este singura instituție de stat interesată de achiziționarea clădirii în care funcționează Muzeului Farmaciei. La rândul său, Primăria Cluj-Napoca și-a exercitat dreptul de preemţiune pentru cumpărarea spațiului unde este amenajat muzeul însă negocirile au eșuat.

Primăria şi-a exercitat dreptul de preemţiune pentru cumpărarea spaţiului în care funcţionează Muzeul Farmaciei. Imobilul are mai multe apartamente, nu doar spaţiul în care funcţionează muzeul. Primăria este interesată să achiziţioneze doar Muzeul Farmaciei. Proprietarul este interesat să vândă întreg imobilul”, a declarant Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei clujene, potrivit Radio Cluj.

De asemenea, în toamna anului trecut, conducerea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), în subordinea căreia este Muzeul Farmaciei, a lansat petiția online „Salvați Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca”, prin care cereau găsirea unor soluții pentru a împiedica evacuarea muzeului din actualul sediu, Casa Hintz.

Facem apel în mod special către cei cărora le pasă şi nu le este totuna că mai dispare un muzeu din patrimoniul național. Vă cerem să ne sprijiniți pentru ca autoritățile locale să prioritizeze negocierile cu cei care au revendicat şi câștigat în instanță această clădire monument şi să ne susțineți în demersul nostru de salvare a acesteia şi a Colecției de Istorie a Farmaciei (clădire de patrimoniu de sec. XVI). Din păcate, dreptul de preemțiune, pe care Primăria Cluj-Napoca şi-l exercită în prezent pentru achiziționarea parțială a clădirii, expiră la sfârșitul anului. Mai mult, neofertarea întregului spațiu îngreunează negocierile, iar noi am ajuns să fim presați cu evacuarea iminentă”, apărea în petiția lansată de conducerea muzeului.

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca, inaugurat în anul 1954, este amenajat în Casa Hintz, clădirea în care a funcționat prima și cea mai veche farmacie din oraș. Este vorba despre farmacia „La Sfântul Gheorghe” care este menționată documentar din anul 1573.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *