Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Salina Turda, promovată într-un circuit european al salinelor

 

Salina Turda este singura din țara noastră care intră, din anul 2016, într-un circuit turistic al celor mai importante și spectaculoase mine de sare din Europa.

Alături de ea, în circuit se vor afla și alte mine de sare renumite, aflate în patrimoniul UNESCO, din țări europene precum Austria şi Polonia. Proiectul european de promovare turistică a minelor de sare a fost demarat de două saline din Polonia și va începe în acest an.

Adrian Soporan, specialistul în marketing al Salinei Turda, afirmă că circuitul turistic al salinelor europene are dublu scop: acela de a face schimb de turiști pasionați de minele de sare – care nu sunt puțini la număr – și acela de a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea și modernizarea lor.

Salina Bochnia și Salina Wieliczka din Polonia, care au fost inițiatoarele acestei acțiuni, au lansat invitații către încă alte două saline din Europa, fiind vorba de Salina Hallstatt din Austria și Salina Turda din România. Scopul este acela de a face un schimb de turiști, în primul rând, pentru că este un sector de nișă, zic ei, pentru turiștii care preferă un turism al salinelor și, ca un scop secundar, atragerea de fonduri europene”, a declarat Adrian Soporan pentru Digi24.

Fonduri europene pentru Sala Ecourilor

Administratorii salinei de la Turda vor ca prin intermediul acestui proiect să atragă până la 5 milioane de euro, bani cu ajutorul cărora să modernizeze Sala Ecourilor, care să fie apoi accesibilă turiștilor.

Pe lângă toate modernizările de care a beneficiat Salina Turda în ultimii ani (…) mai avem o mină care încă nu este deschisă publicului, este vorba despre Mina Iosif, cunoscută de turiști ca Sala Ecourilor. Aceștia doar aud ecourile din această mină fără să cunoască însă și ce conține ea. Mina este una de tip clopot – cum este Mina Terezia, cea cu bărcile – însă de dimensiune mult mai mare. Aceasta are nevoie de modernizare, va fi un tot unitar cu ceea ce există în prezent și va avea tot un design futuristic”, mai adaugă specialistul în marketing al Salinei Turda.

În ultimii ani, Salina Turda a devenit unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania și din țară. Doar anul trecut aceasta a inaugurat o nouă sală, este vorba despre Mina Ghizela, unde pot fi admirate primele urme de exploatare a sării la Turda care datează de pe vremea romanilor. Tot în 2015 mina de sare din Turda a devenit singura din țara noastră care poate fi vizitată virtual, prin intermediul programului Google Street View.

De la modernizare, Salina Turda este vizitată anual de sute de mii de turiști români și străini. În luna octombrie 2015 aceasta a înregistrat un număr record de turiști,  500.000 de vizitatori, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic de acest gen din România.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *