Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

[Studiu] 1 din 25 de clujeni lucrează în domeniul IT

Aproximativ 14.000 de companii IT își desfășoară în prezent activitatea în România. Dintre acestea jumătate își au sediile în Cluj-Napoca și în București, conform unui studiu despre industria IT națională, realizat recent de Clusterul iTech Transilvania.

Numit „Silicon Valley de România” orașul Cluj-Napoca este cel mai dezvoltat centru al industriei IT din țara noastră. Un factor important care contribuie la acest lucru este infrastructura orașului și instituțiile de învățământ de top, care oferă pieței muncii tineri specializați în acest domeniu.

1 din 25 de clujeni lucrează în domeniul IT

Dezvoltarea rapidă, în ultimii ani, a acestui domeniu se reflectă și în faptul că, potrivit studiului realizat de Clusterul iTech Transilvania a by ARIES Transilvania, 1 din 25 de clujeni lucrează în IT.

Bucureștiul și Clujul conduc detașat în topul regional al zonelor cu cele mai numeroase companii de profil, cu 48% din totalul lor. Pe de altă parte, Cluj – Napoca are cei mai mulți specialiști IT la nivelul întregii populații a orașului, 1 dintre 25 de clujeni lucrând în acest domeniu”, conform studiului citat.

În ceea ce privește forța de muncă activă, în Bucureşti şi judeţele Cluj, Iaşi şi Timiş sunt prezenți 73% din totalul angajaţilor din industria IT locală. Potrivit studiului, toate companiile care activează pe nişa de IT şi tehnologie din România au generat, în 2014, oferte de locuri de muncă permanente pentru 75.500 de angajaţi, iar acestora li s-au adăugat specialiștii PFA, numărul lor ridicându-se la circa 17.000, în 2014, la nivelul întregii ţări.

Industria IT este cel mai mare generator de business şi locuri de muncă din România şi va continua să fie mulţi ani de aici înainte. Ne-am dorit o imagine coerentă şi detaliată a tot ceea ce înseamnă această piaţă: câţi bani generează, care este nevoia concretă de specialişti, ce salarii se practică, pe ce tehnologii se axează”, a declarat Voicu Oprean, preşedinte ARIES Transilvania.

Venituri de 16 miliarde lei în 2014

Studiul prezintă și cifra de afaceri însumată a industriei IT din România. În anul 2014 aceasta a fost de aproximativ 16 miliarde lei (aproximativ 4 miliarde euro), în creștere cu 26% faţă de 2013. Din totalul acestor venituri, aproape 60% au fost realizate de companiile localizate în Bucureşti, urmate de cele din Cluj (11%), iar celelalte oraşe sub 10%.

Referitor la remuneraţiile din IT-ul românesc, salariul mediu net la jumătatea anului 2015, declarat de către reprezentanţii companiilor, în cadrul studiului, acesta este de circa 2.600 lei, iar peste jumătate dintre companiile participante la studiu (54%) au operat sau urmează să opereze creşteri salariale, până la finele anului.

Concluzia este simplă: IT-ul va continua să susţină economia românească şi să fie un angajator de top. Aşteptarea noastră este că numărul angajaţilor direcţi, alături de cei care colaborează în regim de PFA în IT, să atingă peste 100.000 persoane la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000 în decembrie 2014”, adaugă Voicu Oprean.

Studiul efectuat de Clusterul iTech Transilvania by ARIES Transilvania a fost realizat în baza veniturilor oficial declarate ale tuturor celor 14.000 de companii analizate, dar şi pe un eșantion de 393 reprezentanţi ai celor mai mari firme de profil din ţară.

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *