Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Unde putem merge la operă și la balet în Cluj-Napoca

 

Opera și baletul sunt două genuri artistice asemănătoare cu teatrul. Totuși, spre deosebire de teatru, în aceste forme de artă sunt prezente muzica, cântatul și dansul.

Aceste genuri de spectacole dramatice au evoluat din teatru și în toate se regăsesc împărțire pe scenete, decorurile și interpretarea scenică. Însă, opera și baletul prezintă elemente individuale definitorii, care le diferențiază unele de altele.

Opera

Opera este cunoscută adesea și sub numele de teatru liric. Caracteristica definitorie a acestui gen de spectacol este faptul că toată acțiunea lui se desfășoară pe muzică, iar interpreții trebuie să cânte.

Un alt element important, care definește acest stil artistic, este faptul că spectacolele sunt jucate întotdeauna pe muzică live, interpretată de orchestra operei. Pe lângă soliști și orchestră, în unele piese apare și corul operei.

Baletul

Baletul este un gen artistic ce combină muzica și dansul. Acesta este interpretat de un ansamblu format din doi prim-balerini și un corp de balet (n.r. compus din balerini și balerine). Ansamblul de balet execută diferite coregrafii de dans, după o anumită compoziție muzicală, care poate fi interpretată live sau poate fi înregistrată.

Spre deosebire de teatru și operă, în balet nu se recită și nu se cântă, ci accentul este pus pe jocul scenic (dans) și pe emoțiile pe care balerinii le transmit prin intermediul lui.

Unde putem merge la operă și la balet în Cluj-Napoca?

În Cluj-Napoca există două centre culturale importante unde sunt puse în scenă piese de operă și de balet, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Unul dintre spațiile unde putem participa la aceste genuri de artă este Opera Națională Română Cluj-Napoca. Aceasta este situată în zona centrală a orașului, în Piața Ștefan cel Mare, n.r. 14. Clădirea în care funcționează opera clujeană adăpostește și Teatrul Național Cluj.

Pe scena de aici sunt jucate atât spectacole de operă clasică (opera seria), cât și de operetă (n.r. operă comică ce prezintă evenimente artificiale și adesea neverosimile, într-o manieră umoristică). Acestea pot proveni atât din repertoriul universal, cât și din cel autohton. Spectacolele sunt interpretate, de obicei, chiar în limbile în care au fost scrise.

Celor două stiluri de operă li se adaugă musicalul (n.r. spectacol dramatic ce combină muzica, cântatul, dialogul și dansul) și baletul.

În afara spectacolelor, Opera Națională Română Cluj-Napoca găzduiește, anual, de obicei în luna februarie, „Balul Operei”. Acesta este un evenimente cultural și social ce are ca obiectiv premierea și promovarea valorilor din diferite domenii.

Un alt loc din Cluj-Napoca unde putem viziona teatru liric și balet este la Opera Maghiară Cluj. Aceasta se află situată în centrul orașului, pe strada Emil Isac, nr. 26-28 și funcționează în aceeași clădire cu Teatrul Maghiar Cluj.

Și aici, pasionații acestor genuri artistice pot participa la spectacole de operă, operetă, musicaluri sau balet. La Opera Maghiară din Cluj sunt puse în scenă atât spectacole clasice, cât și moderne, din repertoriul universal sau din cel maghiar. Acestea sunt interpretate în diferite limbi, dar sunt subtitrate în maghiară și română.

Pe lângă spectacolele din repertoriu, opera maghiară clujeană găzduiește și alte activități culturale precum: concerte, manifestări educative (Școala Altfel, spectacole ale liceenilor) sau spectacole ale unor companii artistice partenere. De asemenea, această instituție culturală este și organizatoarea Festivalului Internațional de dans contemporan „STEPS”. Evenimentul artistic se dorește a fi o platformă creativă pentru dansatori, coregrafi și regizori, care să faciliteze comunicarea între aceștia și alte companii artistice similare.

Voi ce preferați, opera sau baletul?

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *