Cele mai iconice trenduri de machiaj de-a lungul timpului

În ziua de azi, aplicarea machiajul este un obicei considerat normal pentru femei și nu multă lume oferă mai mult de o privire în direcția istoriei acestuia. Însă, te-ai gândit vreodată care au fost pașii istorici care au făcut ca machiajul să devină atât de larg acceptat? Când anume a început machiajul să fie un lucru obișnuit pentru orice femeie? Află pe scurt, mai jos:

Egiptul Antic

Când te gândești la Egiptul Antic, gândul îți sare imediat la machiajul Cleopatrei, nu-i așa? Asta pentru că egiptenii erau foarte deschiși spre machiaj, ajungând chiar să îl considere o parte a ritualurilor religioase sau spirituale. Ei foloseau pe ochi o vopsea verde făcută din malachit, iar tușul negru era numit kohl și era făcut dintr-un minereu de plumb (denumirea s-a păstrat și în prezent, chiar dacă ingredientele diferă).

Grecia Antică

Spre deosebire de Egiptul Antic, grecii nu erau mari fani ai machiajului extravagant. Ei purtau machiajul, însă făceau asta ca o metodă de a crea o frumusețe naturală. Aceștia nu foloseau nimic prea evident când venea vorba de machiaj. În schimb, utilizau fructe pentru a-și colora puțin buzele și obrajii. Foloseau o pudră albă pentru a crea iluzia unei pieli mai albe (și deci mai nemuncite), iar pentru sprâncene foloseau funingine sau cărbune și le modelau în așa măsură încât acestea să se întâlnească la mijloc.

Epoca Medievală

În Epoca Medievală, cunoscută pentru igiena personală proastă și credințe religioase puternice, machiajul era văzut drept un obicei care decepționa privitorii, datorită faptului că permitea cizelarea trăsăturilor. Astfel, femeile foloseau tratamente cosmetice home made pentru a obține un ten luminos și curat.

Aristocrații Venețieni

Veneția era capitala celor bogați în trecut. Acolo, machiajul nu doar că era acceptat, ci chiar încurajat și dus la extrem. Tenul era vopsit cu o vopsea toxică, care dăuna pielii, făcând un cerc vicios în care vopseaua era folosită ca să acopere pielea deteriorată de aceeași vopsea. Obrajii trebuiau să fie puternic înroșiți, iar acest aspect se obținea prin aplicarea unui mineral derivat din sulfură de mercur. Acesta era mortal când era folosit pe o perioadă îndelungată.

Nobilimea franceză

În secolul XVIII, aplicarea unui fard de obraz era un lucru extrem de obişnuit pentru nobilimea franceză. Machiajul era considerat un simbol al aristocrației, iar cei bogați obișnuiau să își evidențieze pielea albă, neatinsă de soare, cu un fard de obraz rozaliu. Cea mai cunoscută figură din acea perioadă e Madame de Pompadour, după care a fost numită o nuanță de roz. Din păcate, toate aceste vopsele cosmetice erau făcute cu ajutorul plumbului, ceea ce a avut ca efecte otrăvirea cu plumb a multor oameni.

Epoca Victoriană

Regina Victoria a Marei Britanii, împreună cu biserica, au încercat să inducă maselor de oameni că o femeie pură nu are nevoie să își picteze fața. Această perioadă a fost un regres la naturalețe în ceea ce priveşte machiajul, însă femeile au continuat să-și ofere puțină culoare în obraji și pe buze, pițigându-și obrajii cu mâna sau mușcându-și buzele. O altă opțiune era să folosească hârtie de împachetat colorată, pe care femeile o udau puțin pentru a-i elibera vopseaua și apoi o frecau de obraji.

Secolul 20

Secolul 20 este secolul în care machiajul a început cu adevărat să capete proporții. Atunci, fiecare decadă a avut un stil al său, începând cu fetele jazz ale anilor 20 și faimosul smokey eye, la modelele grafice și geometrice de tuș ale anilor 60 și până la machiajele electric colorate ale anilor 80.

Pentru o mai bună ilustrare a acestor trenduri, makeup artistul britanic Lisa Eldrige a creat o cronologie video ale acestor trenduri iconice. Te invit să vizionezi acest video, mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here