Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cum funcționează cursul valutar ?

Atunci când dorim să cumpărăm valută străină, vrem să plătim online pentru servicii și bunuri din străinătate sau vrem să facem diferite tranzacții, ne reportăm mereu la cursul valutar din ziua respectivă. Și mereu observăm că acesta diferă de la o zi la alta, având fluctuații mai mari sau mai mici. Dacă v-ați întrebat vreodată cum funcționează acest sistem și cum se stabilește valoarea cursului monetar, mai jos avem răspunsul pentru voi.

Cursul valutar este comunicat în fiecare zi la ora 13:00 de către Banca Națională a României (BNR), find folosit ca element de referință până următoarea zi lucrătoare la aceeași oră. Acesta poate fi consultat la fiecare bancă comercială, casă de schimb valutar sau online. Însă, nu BNR-ul stabilește sau face cursul valutar. Este o concepție greșită cum că BNR-ul impune un curs anume, deoarece cursul de schimb al leului este determinat de evoluția leului pe piața valutară.

Ce este cursul leului?

Cursul leului reprezintă cantitatea diverselor monede care se pot cumpăra cu un leu. Acesta nu este fix și este influențat de anumiți factori economici și politici, de cererea și oferta monedelor de pe piața valutară din România sau de evoluția monedelor pe piața internațională.

Cererea și oferta de valută

Cererea de valută reprezintă nevoia de valută străină a unor instituții publice, companii private sau persoane fizice. Acestea sunt dispuse să renunțe la o cantitate de lei pe care o dețin pentru a cumpăra valută străină. Tot aici intră și turiștii români care pleacă în străinătate, firmele românești care fac import, companiile statului care cumpără diferite bunuri din străinătate sau Trezoreria Statului atunci când rambursează datoria publică externă.

Oferta de valută reprezintă nevoia de valută română a unor organizații publice sau persoane fizice și care sunt dispuși să renunțe la o cantitate de valută străină pentru a cumpăra lei. De asemenea, această categorie este completată de turiștii străini care își petrec vacanța în România, firmele românești care fac export sau Trezoreria Română când face plăți în lei din împrumuturile din străinătate.

Piața valutară interbancară

Piața valutară interbancară este locul unde se efectuează cele mai multe tranzacții valutare la care participă BNR-ul și toate băncile comerciale din România. Aceste tranzacții se efectuează la cursul oficial BNR din ziua respectivă care reprezintă media prețurilor cu care băncile comerciale din România vând și cumpără moneda altor țări.

Aprecierea și deprecierea leului

Aprecierea leului are loc în momentul în care crește valoarea de cumpărare a leului în raport cu alte monede.

Deprecierea leului are loc în momentul în care scade valoarea de cumpărare a leului în raport cu alte monede datorită mișcării cursului de schimb.

Diferenta dintre deprecierea și devalorizarea leului

Deoarece cursul de referință folosit în România este cel am monedei euro, deprecierea și devalorizarea față de acesta are câteva efecte:

  1. Deprecierea are efect negativ treptat asupra tuturor prețurilor
  2. Devalorizarea are efect negativ brusc și total

Conversia valutară dintre monede

Pentru conversia din lei în orice monedă sau invers este cel mai simplu să se folosească un convertor valutar bnr, care iți oferă valoarea în moneda dorită cu doar câteva click-uri. Convertorul este rapid și eficient oferind posibilitatea de a vedea valoarea din lei în una din monedele tranzitate în ziua curentă sau în alte zile anterioare, chiar din anul 2005.  Astfel se poate face o comparație intre cât valora o monedă raportată la alta pe un interval de timp dorit.

Reka

Reka

Reka este o persoană mereu în dezvoltare. O plictisește plictiseala și vrea mereu să facă ceva noi și să descopere un subiect bun. A terminat un Master în Relaţii Publice, dar şi-a continuat visul de a deveni scriitoare. Speră ca într-o zi să își publice cartea, care e în curs de finalizare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *