Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
albina
albina

Micile insecte care ne bucurau atunci când eram copii, atât prin culorile lor, cât și prin munca pe care o depuneau, obișnuiau să ne țină deoparte datorită temutei înțepături. Cu toate acestea, tot ceea ce puteam face cu albinele era să le admirăm și să ne gândim că, așa mici cum sunt, reușesc să ne încânte cu „licoarea zeilor”. Dacă vrei să cunoști, alături de noi, câteva curiozități despre albine, citește în continuare rândurile care urmează:

Există mai multe specii de albine, datând din epoca dinozaurilor

Cea mai veche albină a fost găsită într-un chihlimbar provenit din Myanmar. Vechi de peste 100 de milioane de ani, această întâmplare s-a petrecut pe timpul Cretacicului, ultima epocă a dinozaurilor.

Albinele melifere (genul Apis) își au originea în Asia de Sud și o singură specie, respectiv Apis Melifera, se găsește atât în Europa cât și în Africa. În India, spre exemplu, există trei tipuri diferite de albine, respectiv Apis Dorsata (albina gigantică), Apis Cerana (albina din Est) și Apis Florea (albina Șpan).

Doar albina comună de miere stă în cavități naturale sau artificiale. Speciile asiatice au cuiburi deschise. În ceea ce privește albina Apis Dorsata, aceasta este agresivă și are un venin extrem de puternic.

Albinele ucigașe

Albinele ucigașe au fost aduse pentru prima oară în 1956, în Sao Paolo (Brazilia), prin intermediul unei încercări de a crea o albină care să poată produce cantități mari de miere. Acestea au scăpat și au început să înlocuiască, treptat, tipul local de albine, aduse din Europa și din Marea Mediterană. Regina albinelor ucigătoare înlocuiește, în general, regina unui tip mai liniștit de albine din stup, iar descendenții ei moștenesc genele agresivității. În Venezuela, invazia albinelor ucigașe a condus la diminuarea producției de miere de până la 6 ori, în anii 1980.

O colonie de albine este constituită din 2,500 trântori, o regină de sex feminin (singura fertilă) și 30,000 de albine muncitoare sterile

Aceste muncitoare trăiesc 38 de zile în timpul verii și 6 luni în timpul iernii, pe când regina poate ajunge la 4 sau 5 ani. Acesta este totodată motivul pentru care, oamenii de știință care studiază prelungirea vieții umane, încearcă să înțeleagă ce cauzează astfel de discrepanțe dintre durata de viață a muncitoarelor și cea a mătcii.

În această perioadă a vieții sale extrem de scurte, de doar 38 de zile, o albină muncitoare produce ceară prin intermediul a 8 glande de ceară. Doar 40 de grame din această ceară poate susține 2 kilograme de miere. Fiecare albinuță produce 0,0008 grame de ceară, echivalentul a 1.250,000 de albinuțe necesare pentru a ajunge la 1 kilogram din aceasta. Antenele lor sunt folosite drept lopățică la construirea fagurilor.

La un moment dat, o colonie poate conține 6,000 de ouă, 9,000 de larve și 20,000 albinuțe mici, în funcție de factorii externi, alături de regină. Ea este cea care controlează muncitorii prin feromoni.

O albină are un trunchi de 6,5 mm și o limbă de 2 mm

Gușa unei albinuțe poate stoca până la 75 de miligrame de nectar care, pentru a fi umplută, trebuie ca albina să viziteze peste 1.000-1.500 de flori de trifoi. În urma unui calcul matematic simplu, pentru a aduna un litru de nectar, acestea trebuie să efectueze între 20.000 și 100.000 de zboruri. A treia pereche de piciorușe este prevăzută cu niște coșulețe, iar prima pereche de picioare deține o perie pentru polen. Prin intermediul coșurilor de la picior, o albină de 82 de miligrame poate transporta până la 50 miligrame de polen. Propolisul este astfel adunat din mugurii de salcie și cei de plopi, amestecat cu polen și salivă și utilizat pentru a fixa fagurii.

Mierea conține 85% zahăr, apă, săruri minerale și vitamine. În interiorul gușii albinei, zahărul din miere este transformat în glucoză și fructoză, asemănător cu ceea ce se petrece în interiorul intestinului din corpul uman

O albină indică celorlalte albine, printr-un dans, distanța și localizarea unui loc bogat în polen

Dansul este reprezentat de cifra 8. Cu cât este mai bună sursa de polen, cu atât mai complicat și mai repetat este acesta.

Primele trei săptămâni de viață

Pe parcursul acestei perioade, muncitoarele nu părăsesc stupul. Primele trei zile, mandibulara și o parte din glandele lor specifice produc lăptișor de matcă, utilizat pentru ca larvele să fie hrănite.

Iarna

Pe timpul iernii, colonia are aproximativ 40,000 de muncitori. Albinele formează acum un organ, în adevăratul sens al cuvântului, care poate să moară la o temperatură de minus 80 grade (Fahrenheit). În decursul acestei perioade, albinele se hrănesc cu miere, însă nu elimină dejecții.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *