Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Despre români și România – Săptămâna Inventatorilor Români

România și oamenii de valoare care au trăit aici în trecut sau locuiesc în prezent pe teritoriul acestei țări au oferit și încă mai au multe de oferit civilizației umane și lumii întregi. Chiar dacă de multe ori nu au fost ajutați, nu s-a crezut în ideile lor, cercetătorii români au reușit să demonstreze contrariul.

  • În 1921, Nicolae Paulescu a descoperit insulina pe care  inițial a numit-o pancreină. Din păcate 2 canadieni au primit premiul Nobel pentru această descoperire după ce au publicat un studiu în anul 1923. Se spune că Paulescu era un anti-mason extrem de virulent și de aceea nu a primit el acest premiu.
  • Ștefan Odobleja este părintele psiho-ciberneticii și a ciberneticii generalizate fiind recunoscut ca și un om genial de comunitatea științifică.
  • Lazăr Edeleanu a inventat primul procedeu de rafinare a produselor petroliere utilizând substanța chimică numită dioxid de sulf lichid. Acest procedeu îi poartă numele. Tot el a descoperit și amfetamina, însă a renunțat după aceea la studierea proprietăților acestei substanțe.
  • Fondatorul bacterologiei moderne vine tot din România și poartă numele de Victor Babeș, el a fiind cel care a scris primul tratat de bacterologie din lume. A fost membru al Academiei române începând cu anul 1983, corespondent al Academiei de Medicină din Paris și membru al Legiunii de Onoare din Franța. A descoperit peste 40 de microorganisme și a fost și fondatorul microbiologiie în România.
  • George Emil Palade a fost un specialist în studiul biologiei celulare, care a primit premiul Nobel pentru fiziologie și biologie în anul 1974 pentru descoperirea ribozomilor..
  • În anul 1894, Dragomir Hurmuzescu a inventat primul electroscop modern din lume, care doi ani mai târziu a fost folosit pentru descoperirea radioactivității de către Henri Becquerel. În 1898 Pierre și Marie Curie foloseau acest aparat pentru a descoperi elementul chimic numit radiu.
  • La data de 18 martie 1906, Traian Vuia realizează, la Paris, primul zbor din Europa cu un aparat mai greu decât aerul, condus exclusiv prin mijloace proprii de bord. Era practic vorba despre primul avion din istorie.

 Iată încă o mică parte din realizările românilor. Lista aceasta va fi completată cu multe alte lucruri interesante pentru mulți dintre noi.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *