Noaptea muzeelor

Noaptea Europeană a muzeelor este un manifest cultural care precedează Ziua Internațională a muzeelor sărbătorită pe data de 18 mai.

Istoria acestui eveniment devenit deja tradiție a început acum zece ani atunci când Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa a lansat o astfel de campanie menită să aducă mai aproape oamenii de rând de partea culturală.

Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) se ocupă tradițional de coordonarea tuturor activităților necesare pentru bună desfășurare a acestui spectacol cultural încântător pentru ochii multora dintre noi.

La nivel european s-a ajuns la un număr apropiat de 3000 de muzee care celebrează acest eveniment în fiecare an. În România, Noaptea Muzeelor 2014 ține deschise un număr de aproximativ 150 de muzee, din 40 de orașe. La început nu existau nici prea multe muzee și nici oamenii nu prea știau de acestă oportunitate care le oferea posibilitatea de a vizita în mod gratuit diferite „oaze” de cultură sau știință. Acum sunt așteptați la fiecare ediție câteva mii de oameni, mulți fiind prezenți și în anii precedenți.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România este partener al acestei eveniment de bun augur pentru majoritatea dintre noi. În acest an sunt ca și noutăți avem trei circuite turistice, câte unul în fiecare dintre orașele București, Cluj-Napoca, Timișoara, dar și o aplicație care funcționează pe smartphone-urile care au ca și sistem de operare Android sau iOS, aceasta fiind utilizată pentru a afișa harta cu localizarea muzeelor participante la acest maraton al muzeelor.

Această nouă ediție se anunță a fi din nou un succes, iar faptul că din ce în ce mai mulți oameni vin să viziteze locațiile evenimentului înseamnă că apreciază la adevărata sa valoarea oportunitatea de a putea vedea gratuit ceea ce în mod normal ar costa câteva zeci sau poate chiar sute de lei.

Cei din orașele mari sunt un pic avantajați pentru că pot vizita mult mai multe lucruri decât cei care locuiesc în orașele mai mici însă dacă vă aflați în imediata apropiere a unei localități cu multe muzee  nu ar fi o greșeală dacă v-ați petrece noaptea în acel oraș pentru că aveți cu ce vă delecta ochii și inima în mod sigur.

Noaptea Muzeelor este o experiență plăcută și interesantă atât pentru cei mici cât și pentru cei mari astfel că recomandarea noastră este să fiți prezenți la muzeele din localitățile în care locuiți.

Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul http://www.noapteamuzeelor.ro/ .

DISTRIBUIȚI
  • CREDITE:
Comentarii