Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Gustul între extreme: fără gust sau prea mult gust?

Există două tipuri de oameni: cei care mănâncă orice și cei care sunt foarte pretențioși la mâncare. Pariez că nu te-ai gândit prea mult la ce înseamnă această diferență între oameni. Până la urmă, totul se rezumă la gusturi, nu? Cercetările arată că oamenii percep gustul unui aliment în mod diferit. Astfel, dacă un preparat e prea sărat pentru tine, dar nu e suficient de sărat pentru prietenii tăi, nu înseamnă neapărat că ție îți place mâncarea cu mai multă sare. Hai să vedem mai exact ce se întâmplă cu papilele noastre gustative!

Supergustul

Se pare că papilele gustative de pe limba unora dintre oameni sunt mai numeroase, deci mai sensibile la gust. Asta înseamnă că acei oameni simt gusturile mai intens decât restul populației. Datorită faptului că acești oameni simt gusturile mai intens, fiecare gust devine mai pronunțat: un aliment amar devine prea amar, unul dulce – prea dulce și așa mai departe. Practic, ei sunt prea sensibili la gust, iar acest lucru se reflectă în comportamentul lor, deseori ei părând chiar mofturoși la mâncare. Se pare că femeile sunt mai predispuse să fie sensibile la gust. Aproximativ 35% din populația feminină a lumii are un super simț al gustului, în timp ce doar 15% din populația masculină prezintă această caracteristică.

Non-gustul

În contrast cu cei menționați anterior, există oameni care au un număr prea mic de papile gustative. Așadar ei simt gustul mai puțin intens. Ei au nevoie de potențiatori de gust, precum sarea, ca să simtă gusturile mai bine. Aceștia sunt oamenii care nu au preferințe culinare exagerate și pot avea o dietă extrem de diversificată. Practic, ei pot tolera aproape orice gust.

Sunt super degustător sau doar pretențios la mâncare?

Dacă nu îți plac anumite alimente, nu înseamnă automat că ai un supergust. De fapt, super degustătorii au o toleranță scăzută la gustul amar, așadar nu vor iubi gustul legumelor precum broccoli sau varză de Bruxelles, nu vor fi încântați de gustul cafelei, al sucului de gref sau al alcoolului. Totodată, ei vor prefera gustul sărat, pentru că sarea blochează papilele gustative și face ca alimentele amare să nu fie la fel de sesizabile. Deci, un super degustător va consuma broccoli cu sare, nu crud.

Pe de altă parte, toate aceste informații sunt relative și se pare că gustul își poate schimba percepția în gura oamenilor. Dovada? – Acele alimente pe care le consumi și care devin mai plăcute, pe măsură ce le consumăm (anumite tipuri de brânză, alimente cu un miros puternic și înțepător, anumite tipuri de alcool etc).

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *