Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Tu știi ce semnificație are ziua de 1 Mai?

Ziua de 1 Mai este sărbătorită la nivel internațional drept Ziua Muncii, acest lucru avându-și originea în anul 1886, în urma unor proteste violente ale aproximativ 100.000 de muncitori din New York și Chicago, care au militat violent pentru reducerea programului de lucru la 8 ore. Demonstrațiile s-au soldat cu morți și foarte mulți răniți, dar în cele din urmă cererile le-au fost acceptate.

În 1889, pentru a comemora victimele protestelor sângeroase din 1886, Congresul Internaționalei Socialiste a decis ca 1 Mai să fie zi liberă la nivel internațional. De atunci, mai multe țări au adoptat, pe rând, această sărbătoare. Ea a fost menținută la nivel internațional, deși Federația Americană a Muncii a renunțat după scurt timp la ea, adoptând în schimb Labor Day (Ziua Muncii), sărbătorită în prima zi de luni din septembrie. Alte excepții, pe lângă SUA, mai găsim și în Australia și Elveția.

În România, această zi a fost pentru prima dată sărbătorită de către mișcarea socialistă, în 1890. Ulterior, regimul comunist a decis ca ziua de 1 Mai să fie sărbătorită prin festivități care implicau marșuri muncitorești, cu oamenii purtând pancarte uriașe și scandând lozinci, cu manifestări socialiste în cinstea conducătorilor și cu discursuri politice.

De 1 Mai, românii mai sărbătoresc și Armindenul, un simbol al vegetației care prevestește venirea verii și care protejează atât recoltele, cât și animalele. Armindenul este sărbătorit la români cel mai des prin petreceri la iarbă verde, deoarece credința populară ne spune că această zi ajută roadele pământului, înlătură grindina, dăunătorii și aduce sănătate animalelor de pe lângă casă.

Tot de 1 Mai se obișnuiește să se pună ramuri verzi la porți și în adăposturile animalelor, care să aducă noroc și belșug pentru întreaga gospodărie. De obicei, în ajunul acestei zile, se obișnuiește ca femeile să nu lucreze deloc, nici în casă, nici pe câmp, pentru a nu abate grindina asupra satului. În plus, pentru ca norocul să îi însoțească pe oameni pe tot restul anului, se obișnuiește să se stea aproape de un măr înflorit. Dacă plouă în ziua Armindenului, se spune că va mai ploua încă 40 de zile.

Te invităm și pe tine să ne spui, în comentariile de mai jos, cum obișnuiești de obicei să sărbătorești Ziua Muncii și ce crezi că înseamnă ea cu adevărat pentru români.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *