Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 mâncăruri pe care trebuie să le încerci în Austria

Bucătăria austriacă este puternic influențată din mâncarea Imperiului Austro-Ungar, așa că nu-ți fie cu mirare dacă ajungi prin Austria și dai de mâncăruri pe care tu le consideri tradiționale în România. În Austria poți servi supă de găluște sau gomboți cu prune, dar și o variantă a gulaşului unguresc. Totuși au câteva preparate care i-au consacrat. Nu uita să le încerci când călătorești prin această țară.

Wiener Schnitzel

snitel-vienez_59141854

Sursă foto: © Bogdan Chirap

Varianta vieneză a şniţelului seamănă foarte bine cu cea nemțească, însă austriecii îl consumă mai degrabă ca un preparat separat, nu cu o porție de cartofi prăjiți lângă. Este servit cu o felie de lămâie și, în mod tradițional, este preparat din carne de vită, tăiată file, bătută și apoi acoperită cu ou și făină sau pesmet.

Tafelspitz

tafelspitz_22016691

Sursă foto: © Kabvisio

Acest preparat este considerat una dintre mâncărurile tradiționale ale Austriei și este făcut din carne de vită fiartă împreună cu legume rădăcinoase (morcovi, țelină) și ierburi aromatice. Este servită de obicei alături de un amestec de mere tocate împreună cu hrean și rondele de cartofi fripți.

Apfelstrudel

strudel-austriac_38904318

Sursă foto: © Hlphoto

Celebrul ștrudel vienez  cu măr este o încântare pentru papilele noastre gustative. Dacă îți place, trebuie să îl încerci la el acasă! Cel cu măr este cel mai popular și este servit, de obicei, pudrat cu zahăr și cu sos sau înghețată de vanilie alături, la desert. Dacă nu ești cel mai mare fan al mărului poți opta pentru varianta de ștrudel cu cremă de brânză.

Salzburger Nockerl

salzburger-nockerl_67552962

Sursă foto: © Fritz Hiersche

Nockerl se referă la biluțe de aluat făcut din griș, făină și ouă sau brânză dulce (poate fi mâncat ca mâncare de bază – cum ar fi găluștele din supă, sau pe post de desert – inclusiv un desert asemănător papanașilor fierți și dați prin pesmet). Varianta pe care ți-o propun este un desert specific orașului Salzburg. Este un sufleu, făcut dintr-un amestec de gălbenuș de ou, făină, zahăr și vanilie, iar apoi amestecate ușor cu albușul de ou bătut. Este copt și apoi servit cald, cu zahăr pudră peste și un sos de zmeură.

Kaiserschmarrn

kaiserschmarrn_29748863

Sursă foto: © Annilein

Un alt desert delicios, austriac, este și Kaiserschmarrn, care se pare că a fost făcut pentru prima dată pentru împăratul Frantz Josef. Inițial se prepară un aluat ca și pentru clătite, folosind ouă, făină, zahăr și lapte și apoi este copt în unt. Clătita rezultată se sfarmă în bucățele și este servită alături de diferite fructe și nuci caramelizate și frișcă sau zahăr pudră.

Sachertorte

sachertorte_50180372

Sursă foto: © Phakphoom Sunchan

Cel mai faimos și delicios tort al Austriei este acesta, îți garantez. Acest tort este compus dintr-un blat aerat de cacao, cu straturi subțiri de gem de caise și glazură de ciocolată neagră pe deasupra. A fost creat pentru o petrecere a prințului Wenzel von Metternich. Mulți ani mai târziu, tortul a stârnit probleme legale între două cofetării/cafenele, care pretindeau că servesc rețeta originală a tortului, iar câștig de cauză a fost dat lanțului care acum poartă numele tortului.

Liptauer

liptauer_47256115

Sursă foto: © Belizar

Liptauer este un fel de cremă/pastă de brânză, perfectă de uns pe pâine. Este făcută din brânză de capră sau de oaie amestecată cu smântână, paprică pentru a-i da o aromă mai puternică și cu ceapă mărunțită. Se mănâncă întinsă pe pâine sau ca umplutură pentru roșii, alte legume sau ouă fierte.

Linzer torte

linzer-torte_29076291

Sursă foto: © Milla74

Sunt sigură că și acest nume îți sună cunoscut. Îl găsești în patiseriile românești sub numele de linzer, dar cel mai delicios e în Austria. Se presupune că linzertorte este cel mai vechi tort din lume, prima rețetă documentată fiind publicată în 1653. Poate conține umplutură de nuci, brânză sau gem de zmeură sau prune.

Krustenbraten mit dunkelbiersoße

friptura-porc-sos-bere-neagra_21199612

Sursă foto: © Bernd Juergens

Îți ia ceva timp să spui asta, însă este un preparat tare delicios. Tradus ar fi friptură de porc în sos de bere neagră. Ceea ce face ca acest preparat să fie așa special este faptul că carnea de porc este făcută în șoric, care capătă o textură extrem de crocantă. Este servit alături de cartofi sau salată.

Palatschinken

clatite_55497076

Sursă foto: © Dreamer82

Varianta est-europeană a clătitelor franțuzești este originară în Imperiul Austro-Ungar și și-a făcut apariția atât în bucătăria românească, cât și în cea austriacă. La fel ca și noi, austriecii mănâncă aceste clătite cu umpluturi precum gem de fructe, brânză sau nutella, însă există și varietăți sărate, care sunt consumate ca fel principal de mâncare.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *