Fiind una dintre țările nordice, Finlanda nu se bucură de foarte multă vreme caldă pe parcursul anului. Asta înseamnă că, de-a lungul timpului, oamenii care locuiau aici trebuiau să se descurce cu acele ingrediente care puteau fi conservate sau care se găseau pe tot parcursul anului. Aici erau incluse carnea, unele derivate din lapte (precum laptele bătut), fructele de pădure atunci când erau în sezon sau gemul acestora în restul anului și așa mai departe. Bucătăria finlandeză se bazează și acum pe aceste ingrediente, mâncarea tradițională fiind însă adaptată curentului gastronomic contemporan. Poți spune că mâncarea finlandeză este parte din curentul „haute cuisine”. Iată care sunt cele 10 preparate pe care ți le recomand dacă vizitezi Finlanda.
Leipäjuusto
Acest preparat este o brânză făcută din primul lapte dat de vacă imediat după ce a fătat, însă poate fi folosit și laptele de ren sau capră pentru a face brânza. Laptele este închegat sub forma unui disc gros de 2-3 cm și odată ce brânza este formată, este coaptă sau pusă pe grătar pentru a-și primi petele maronii. Este servit alături de gem din mure galbenă, ca un aperitiv care să acompanieze cafeaua.
Lohikeitto
Sursă foto: Larisa Matrosova
Lohikeitto este una dintre supele cele mai comune din bucătăria finlandeză. Este o supă relativ cremoasă, făcută din somon, praz și cartofi. Există unele controverse față de faptul că unele variante ale rețetei folosesc lapte printre ingrediente, în timp ce altele nu, așa că poate vrei să încerci ambele variante ca să hotărăști care îți place mai mult. Supa este garnisită de obicei cu mărar mărunțit.
Kalakukko
Sursă foto: Mikko Pitkänen / Alias Studiot Oy
Conceptul pe care se bazează acest preparat este unul simplu: mâncare la pachet. Practic, kalakukko este o pâine de secară, umplută cu carne de porc, pește și bacon. Finlandezii iubesc acest fel de mâncare atât de mult încât sunt organizate competiții de preparare a kalakukko. Numele preparatului se traduce aproximativ pește gătit în pungă, venind de la kala care înseamnă pește și kukko care poate veni de la kukkaro care înseamnă geantă sau pungă. Deși numele preparatului face referire la pungă, aceasta este de fapt pâinea în care este pusă umplutura.
Porkkanalaatikko
Sursă foto: Valio
Tradus „caserolă cu morcovi” acest preparat este unul pe care finlandezii îl consumă în mod tradițional la masa de Crăciun, încă din secolul XIX. Caserola este făcută cu orez, piure de morcovi și bucăți de morcovi, la care se pot adăuga alte ingrediente precum lapte, ouă, pesmet sau condimente precum scorțișoara și nucșoara.
Karjalanpiirakka
Sursă foto: Ekaterina Pokrovsky
Poate fi numită și plăcintă cu orez, sau plăcintă cu pastă de orez și exact asta și este: un aluat pe bază de făină de secară, umplut cu o pastă de orez. Umplutura inițială, înainte de secolul XIX era orzul, dar pe măsură ce s-au făcut importuri de alte cereale și nu numai, orzul a fost înlocuit cu cartofi și ulterior cu orez sau păsat.
Silakat
Sursă foto: Ruoka
Nu poți trece prin țările nordice, fără să încerci cel puțin o specialitate preparată cu herring. Astfel, în Finlanda îți propun să încerci Silakat, adică herring prăjit. Peștele, făcut file, poate fi gătit proaspăt sau murat, în trecut asta fiind metoda de a conserva carnea pentru o perioadă mai lungă de timp. Preparatul poate fi servit cu suc de lămâie și coajă rasă de limetă, dar poate avea și alte garnituri pe lângă.
Korvapuusti
Sursă foto: Myllarin
Iernile lungi și friguroase au servit drept inspirație scandinavilor pentru a crea câteva deserturi care să le încânte simțurile și să îi încălzească cu aromele lor. Astfel a fost creat și produsul de patiserie numit korvapuusti – un melc cu zahăr brun și scorțișoară și cardamon. Acestea sunt ornate cu zahăr granulat și unse cu ou înainte de a fi date la cuptor, rezultând într-o crustă roșiatică, care te îmbie să mănânci cât mai multe, datorită contrastului pe care îl face cu granulele de zahăr.
Lakkakakku
Sursă foto: Pinterest
Mura galbenă este îndrăgită în finlanda așa că desertul care o folosește din abundență este unul îndrăgit de aceștia. Tortul de mure galbenă este unul tradițional chiar și în cadre festive precum nunțile sau alte evenimente aniversare. Acesta îmbină aroma dulce a gemului de mure galbenă, cu multă frișcă și un blat însiropat cu rom.
Puolukkapiirakka
Sursă foto: Valio
Un alt desert interesant de origine finlandeză este tarta cu merișoare sălbatice. Aceasta îmbină gustul acrișor al merișoarelor cu cel dulce al celorlalte ingrediente. În plus, aceasta este servită și cu frișcă, care o face și mai delicioasă.
Korvasienimuhennos
Sursă foto: Valio
Ultimul preparat pe care ți-l propun să îl încerci în vizita ta în Finlanda este sparanghelul cu sos de ciuperci. Ciupercile fac un sos cremos care este pus peste sparanghel și garnitura de cartofi, făcând ca acest preparat să fie extrem de hrănitor.