Cătina este un fruct pe care îl putem considera miraculos, fără să exagerăm. Fiind originară de pe teritoriul Mongoliei, cătina este cunoscută sub numele de „Fructul sfânt al Himalayei”, fiind prețuit de poporul tibetan pentru calitățile nutritive uimitoare. Acesta este folosit de mii de ani pentru tratarea diferitelor afecțiuni sau boli. Cătina conține 14 vitamine esențiale, omega 3, 6, 7, 9, o cantitate mare de antioxidanți și alți numeroși nutrienți.
Cătina are beneficii uimitoare pentru sănătate, datorită vitaminelor și substanțelor nutritive pe care le conține:
- Omega 3, 6, 7 și 9 – susțin sănătatea sistemului cardio-vascular; susțin funcționarea în condiții normale a creierului și a sistemului nervos; mențin sănătatea pielii și a părului; susțin funcționarea sănătoasă a sistemului digestiv.
- Vitaminele A, și E, complexul de vitamine B, D și K – toate aceste vitamine au un rol major pentru menținerea sănătății prostatei și a colonului; contribuie la buna funcționare a sistemului nervos, reduc inflamațiile și îmbunătățesc vederea.
- Vitamina C – 100 gr de cătină conține între 300-1600 mg de vitamina C, cantitate care este de 100 de ori mai mare decât orice alt fruct.
- Antioxidanți – aceștia dețin un rol vital pentru sănătatea organismului nostru. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi; a îmbătrânirii; susțin regenerarea celulelor sănătoase; stimulează și mențin imunitatea.
- Flavonoide – contribuie la procesul de regenerare a celulelor și mențin sănătatea sistemului imunitar.
- Minerale – Cătina conține substanțe minerale care ajută corpul să producă energie și totodată, în procesul de regenerare a celulelor.
- Proprietăți anti-imflamatorii – consumul regulat de cătină reduce inflamațiile și susține sănătatea sistemului cardio-vascular.
Alte beneficii ale cătinei:
- elimină erupțiile cutanate și tratează infecțiile
- tratează simptomele astmatice
- reduce colesterolul
- ajută la creșterea vitalității celulare și stimulează circulația limfatică
- menține sănătatea sistemului urogenital
Cum poate fi consumată?
Supranumită „ginseng românesc”, cătina este un aliat uimitor al sănătății. Ea poate fi consumată atât în stare pură, așa cum este ea culeasă, cât și sub formă de ulei de cătină, sirop de cătină sau sub orice altă formă pe care o achiziționați. Ideală este consumarea ei în stare pură, pentru a putea profita din plin de toate beneficiile nutritive pe care le deține. Dacă nu agreați gustul acrișor-astringent al cătinei, o puteți consuma cu miere, are un gust deosebit și în plus, este o combinație sănătoasă.