Cum să cureți petele de pe tapițerie?

În toiul verii petrecerile se înmulțesc, iar mobila tapițată poate avea de suferit, fie că e vorba de scaunele din mașină sau canapeaua cea nouă din sufragerie. Mici accidente se întâmplă inevitabil, iar tapițeria poate rămâne pătată de vin, suc de fructe, înghețată, sosuri sau alte substanțe. Atunci când acestea inevitabil se întâmplă, trebuie să fii pregătit și să acționezi corespunzător. Iată cum poți îndepărta petele de pe tapițerie.

Pentru pete vechi

Dacă mobila ta începe să acumuleze pete și să arate uzată, primul lucru pe care trebuie să îl faci e să aspiri tapițeria. Dacă nu faci asta, praful și mizeria acumulată în timp pot intra în țesătură și îți pot îngreuna mult treaba. Dacă ai animale de companie, îndepărtează părul cu aspiratorul sau cu un o rolă pentru scame.

Pentru pete proaspete

E foarte important ca imediat ce apare o pată, să folosești o cârpă sau șervețele pentru a absorbi cât mai mult din substanța care pătează. Ai grijă să tapotezi șervețelele peste pată, să nu freci, ca să eviți împrăștierea petei pe o suprafață mai mare.

Procesul de curățare

După primul pas, indiferent dacă vorbim de o pată nouă sau veche, e important să verifici că detergentul pe care urmează să îl folosești nu va decolora sau strica materialul. Pentru a face asta, îți sugerez să testezi detergentul pe o porțiune mică a materialului, într-o zonă pe care o poți ascunde în caz de daune. Alege detergentul în funcție de tipul de pată (ulei, mâncare etc) și testează materialul. Majoritatea petelor de mâncare și băutură pot fi scoase cu un amestec de detergent de vase lichid și apă, însă anumite fructe, precum fructele de pădure, au nevoie de un amestec de oțet și spirt sanitar (fără culoare) sau alcool izopropilic. Pentru grăsime sau pete de ulei pune bicarbonat de sodiu într-un strat generos peste pată și lasă-l 15 minute să absoarbă substanța. Apoi aspiră suprafața și curăț-o cu atenție.

Ca o mică atenționare de final, ai grijă ca întotdeauna să tapotezi repetat pentru a absorbi lichidul și să nu freci nimic dur (precum o perie dură) pe țesătură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here