Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cum te ajută voluntariatul în carieră

De curând s-a aprobat și în România legea voluntariatului şi de acum înainte acesta va fi considerat experienţă profesională. Acum, singura problemă ar fi mai fii ca mulți tineri să înceapă să facă voluntariat doar din acest motiv: pentru a avea o adeverinţă de practică.

Este deja destul de des practicat voluntariatul pentru obținerea unei adeverinţe, ori pentru a aveau un CV mai substanţial în momentul în care aplici la o universitate din străinătate. Însă, în cele ce urmează aș vrea să vă prezint beneficiile pe care ţi le poate aduce voluntariatul dacă îl faci aşa cum trebuie, din dorinţa de a ajuta şi de a schimba ceva în bine.

Poți descoperii oportunițări de muncă

În primul rând, cu ajutorul programelor de voluntariat poţi cunoaşte oameni noi, poţi afla de oportunităţi de muncă sau poate chiar există un post disponibil în cadrul organizaţiei în care faci voluntariat. Ţinând cont că majoritatea fondurilor din domeniul ONG se atrag prin scrierea de proiecte pentru companiile care au programe de CSR (Corporate Social Responsability) bine puse la punct, e normal ca o astfel de organizaţie să aibă nevoie şi de un project manager, poate chiar un responsabil de resurse umane, un coordonator de voluntari etc. Chiar dacă nu sunt job-uri extrem de bine plătite, este un mediu din care ai multe de învăţat şi te poate ajuta pe viitor.

Devii mai organizat

Într-un program de voluntariat devii mult mai organizat şi te cunoşti mai bine pe tine însuţi. Chiar dacă voluntariatul este despre ajutorarea celor din jur sau schimbările care trebuie făcute în comunitate, această muncă este şi despre tine. După câteva experienţe de acest gen (de preferat pe termen lung), nu o să mai stai pe gânduri la ce să scrii în CV la partea de hobby-uri, capacităţi organizaţionale, puncte forte sau puncte slabe. Te vei cunoaşte mult mai bine şi vei fi capabil să vorbești toate aceste aspecte în cadrul unui interviu.

Ai şansa să vezi lumea

Aici mă refer în principal la programele de voluntariat oferite de instituțiile internaționale, fie de U.E, fie de ambasadele unor ţări. De exemplu, cu ajutorul Serviciului European de Voluntariat poţi pleca într-un program de până la 12 luni, în domenii diverse, cu toate costurile acoperite. La întoarcerea din proiect ai numeroase avanjate. Ai reuşit să trăieşti şi să colaborezi cu oameni din diferite zone ale lumii şi să te adaptezi la o cultură nouă, ai reuşit să duci la capăt un proiect şi să-ţi asumi responsabilitatea pentru el şi mai ales, ai petrecut acele luni discutând şi folosind preponderent o limbă de circulaţie internaţională (în cele mai multe cazuri, engleza). Angajatorul va ţine cont de toate aceste aspecte şi vei câştiga puncte în plus la interviu.

Credem de multe ori că voluntariatul este despre ajutorarea celor din jur, dar aceste este și o experienţă personală care te dezvoltă şi te ajută să te maturizezi. Dacă ştii să profiţi din plin de el, voluntariatul îţi poate aduce numeroase satisfacţii atât pe plan personal cât şi profestional.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Simona

Simona

Simona locuieşte în Cluj-Napoca şi lucrează în domeniul ONG. Îi place foarte mult să citească, să scrie şi să fie înconjurată de cărţi. Pe Simona o interesează tot ce ţine de dezvoltarea personală, îi plac proiectele faine, în special cele de voluntariat sau care au un impact social ridicat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *