Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Șomajul și îmbătrânirea prematură

V-ați fi gândit vreodată că munca vă ajută să vă păstrați tinerețea? Poate nu simțiți acest lucru într-o dimineață de luni când ceasul sună și trebuie să mergeți la muncă. Dar, cu toate acestea, un studiu recent arată că șomajul are mare legătură cu îmbătrânirea prematură. Se pare că stresul financiar și emoțional de a fi șomer își pune amprenta asupra ADN-ului nostru.

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au studiat mai multe probe de sânge și le-au corelat cu înregistrările de șomaj. Studiul a fost realizat pe un eșantion numeros, de 5500 de bărbați și femei cu vârsta de 31 de ani.

Pentru acest studiu, cercetătorii au avut în vedere analizele sângelui pentru a măsura telomerii. Aceștia reprezintă niște structuri care se găsesc în cromozomi și care au legătură cu ADN-ul uman. Pe măsură ce îmbătrânim, acești telomeri se scurtează, iar ADN-ul nostru se deteriorează. Astfel, crește riscul asociat bolilor legate de vârstă (de exemplu boală Alzheimer, diabet și ale boli cardiace). Persoanele care au acești telomeri mai scurți decât media normală, prezintă semne și simptome de boală și în unele cazuri chiar de moarte prematură.

Studiul amintit arată că există o legătură clară între șomajul pe termen lung și lungimea acestor telomeri. Persoanele care au avut un loc de muncă cu 2-3 ani înainte de analizele de sânge au fost de două ori mai susceptibili de a avea telomerii scurți, în comparație cu cei care au avut un job permanent. Foarte interesant este faptul că această legătură nu a fost influențată de alți factori asociați cu îmbătrânirea, inclusiv boala, fumat, consum de alcool și lipsă de exerciții fizice.

Cercetătoarea Jessica Buxton, de la Colegiul Imperial din Londra, a declarat că acest lucru sugerează că stresul financiar și cel emoțional pot fi asociate cu lipsa unui loc de muncă. În plus, telomerii mai scurți arată că există un risc mai mare de boală legată de vârstă și de moarte prematură. În trecut, mai multe studii au arătat că există o legătură între scurtarea accelerată a telomerilor și experiențele stresante din viața unei persoane. Dar, acest studiu demonstrează că șomajul pe termen lung poate provoca îmbătrânirea prematură.

O altă concluzie a studiului a fost că șomajul la o vârstă adultă precoce poate fi extrem de dăunător, pentru că tinerii care încearcă să-și găsească un loc de muncă pentru a-și întreține familia trec printr-un stres mai mare decât cei care sunt aproape de vârsta de pensionare. Inactivitatea profesională în maturitatea timpurie are efecte negative pe termen lung pentru întreaga societate. Unul din scopurile de sănătate ar trebui să fie menținerea populației active ocupate. Din păcate, în foarte multe țări rata șomajului tinerilor este îngrijorătoare.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Marius

Marius

Marius locuiește în Cluj-Napoca și când nu scrie pe bunadimineata.ro, își urmează pasiunile îndreptate către drifturi și călătorii. Se pricepe la mașini, motiv pentru care scrie des în secțiunea Auto. Cel mai bine îl caracterizează melodia Vicii - Cheloo feat Bitză.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *