Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
incertitudine_
incertitudine_

Tu poți tolera incertitudinea? Partea II

Așa cum am văzut săptămâna trecută a nu tolera incertitudini în viața noastră, poate să fie o problemă care ne consumă mult timp și energie. Ai auzit probabil diverse variante ale zicalei ce spune că singurul lucru sigur în viață este că nimic nu este sigur. Faptul că viața este plină de surprize, evenimente neașteptate și multe schimbări, nu este neapărat un lucru rău. Aceasta este realitatea, așa funcționează societatea. Dar, pentru mulți dintre noi incertitudinea este inconfortabilă. Foarte inconfortabilă.

Ce poți face dacă te regăsești în această situație?

Deși poate pare greu de crezut, poți să înveți să tolerezi incertitudinea. Hai să vedem cum.

Chiar dacă ești de acord că a fi mai tolerant la incertitudini ar fi de ajutor, nu este așa de ușor să schimbi o atitudine cu care ești obișnuit. Cu toate acestea, știm că gândurile, emoțiile și comportamentele noastre sunt interconectate, dacă reușim să schimbăm una dintre aceste componente, vom reuși să le schimbăm și pe celelalte. Astfel un mod bun de a învăța să fii mai tolerant la incertitudini este să începi să te comporți ca și cum poți să tolerezi nesiguranța pe care o simți. Astfel, dacă reușești să schimbi comportamentele tale în legătura cu incertitudinile din viața de zi cu zi, acest lucru te va ajuta în final să schimbi și ceea ce simți și gândești. Cum faci acest lucru?

1) Fă o lista a comportamentelor pe care le faci pentru a încerca să te simți mai sigur sau pentru a evita orice îndoială (de exemplu, verifici anumite lucruri de foarte multe ori, eviți anumite situații etc.).

2) Fă o ierarhie a acestor comportamente în funcție de anxietatea pe care o simți atunci când nu le faci. De exemplu, gândește-te cât de anxios te simți atunci când delegi niște sarcini importante unor colegi și nu verifici munca lor sau când nu îl suni pe prietenul tău pentru a te asigura că a ajuns cu bine acasă. Ierarhizează aceste comportamente gândindu-te cât de inconfortabil te-ai simți dacă nu le-ai putea face.

3) Odată ce ai o astfel de lista cu comportamentele pe care le faci pentru a reduce sau evita incertitudinile, alege câteva dintre ele pe care ai putea să începi să nu le mai faci. Acest lucru te va ajuta să începi să te obișnuiești cu incertitudinea. Încearcă să alegi cel puțin 3 comportamente în fiecare săptămână.

4) Atunci când începi să te simți confortabil cu pașii mici pe care i-ai făcut pentru a depăși această problema, încearcă gradual să faci lucruri mai dificile.

O dată ce începi să te comporți ca și cum ai fi confortabil cu incertitudinea, o sa îți vină tot mai ușor și o să fie parte din viața ta. Gândește-te că e ca și atunci când faci sport, cu cât faci mai multe exerciții în fiecare zi cu atât musculatura ta va fi mai puternică și exercițiile îți vor părea mai ușoare.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Diana Candea

Diana Candea

Diana Cândea este psiholog clinician şi psihoterapeut cognitiv-comportamental, doctorand în psihologie la Universitatea Babeş-Bolyai, licenţiată în psihologie şi ştiinţele comunicării. Activează încă de la începutul primului an de studenţie în mediul ONG şi este pasionată de oameni.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *