Care sunt beneficiile consumului de legume de sezon?

Semnele sezonului rece sunt deja instalate, cu pași repezi, și încep să se simtă din ce în ce mai tare. Aerul tăios, frigul caracteristic și precipitațiile neprevăzute sunt doar câteva dintre aspectele care atestă faptul că da, întocmai, toamna chiar a venit. Pentru a ne putea păstra imunitatea intactă, este necesar să ne hrănim organismul cu cele mai bogate alimente în antioxidanți, vitamine și minerale. În acest fel, ne vom putea bucura de beneficiile legumelor de sezon din multe puncte de vedere!

Varza de Bruxelles

În general, varza de Bruxelles este o legumă întâlnită pe tot timpul anului, însă recolta de toamnă are un gust mult mai intens (mai ales dacă este recoltată după primul îngheț). Cu cât un fruct sau o legumă este mai proaspăt, cu atât concentrația de beneficii este mai ridicată. Consumată în medie de 2 sau 3 ori pe săptămână, varza de Bruxelles vine cu următoarele beneficii asupra organismului uman:

  • Previne cancerul – această legumă este foarte bogată într-o serie de nutrienți mulțumită cărora, cercetătorii de la PubMed din Washington DC prezintă peste 100 de studii care atestă faptul că varza de Bruxelles acționează asupra celor trei sistemele ale corpului uman. La rândul lor, acestea conlucrează pentru prevenirea cancerului. Acestea sunt cunoscute drept: sistemul de detoxifiere, cel antioxidant și cel anti-inflamator;
  • Detoxifică organismul – sistemele enzimatice aflate în componența verzei de Bruxelles relaționează cu substanțele cauzatoare de cancer într-un mod acaparator. Prin această metodă, celulele canceroase sunt împiedicate să se dezvolte, dat fiind faptul că nu pot fi alimentate cu substanțele necesare;
  • Antioxidant naturalAntioxidanții din varza de Bruxelles sunt numeroși, însă amintim: vitamina C, beta-caroten, mangan și vitamina E;
  • Anti-inflamator – varza de Bruxelles deține glucozonolați, compuși ce au rolul de a preveni inflamația și de a regla întregul sistem. Adițional, tot această legumă aduce și vitamina K, nutrientul prin intermediul căruia se reglează necesarul de substanțe pentru combaterea inflamațiilor.

Conopida

Varza de Bruxelles nu este singura legumă de sezon care reușește să combată cancerul. Consumată în fiecare zi, conopida intră în aceeași categorie, bucurându-ne cu următoarele beneficii:

  • Vitamina C – este foarte utilă în eliminarea radicalilor liberi, îmbunătățind imunitatea și luptând împotriva infecțiilor;
  • Deține fitonutrienți – cunoscuți și ca antioxidanți naturali, aceștia joacă un rol important în optimizarea funcțiilor ficatului. În acest fel, substanțele toxice sunt neutralizate;
  • Ideală pentru hipertensivi – conopida este o legumă indicată cu precădere pentru persoanele cu tensiunea ridicată, dispunând de posibilitatea de a reduce și totodată, a preveni posibilitatea unui atac cerebral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here