Sub denumirea sa oficială de Marele Ducat de Luxemburg, această țară se află în partea de vest a Europei și se învecinează cu Belgia, Franța și Germania. Este formată din două regiuni principale (Oesling în nord și Gutland în sud) și nu are ieșire la mare.
Bucătăria tradițională din Luxemburg este foarte mult influențată de tradițiile țărilor din apropiere, respectiv Franța, Belgia și Germania. Mai mult decât atât, în perioada modernă putem vorbi și despre influențe italiene și portugheze, datorită imigranților din aceste două țări care s-au stabilit în Luxemburg.
Alimentele pe care le vei întâlni frecvent pe mesele localnicilor sunt de regulă produse lactate, legume, pește de apă dulce, produse de patiserie proaspete, carne de vânat provenită din munții din nordul țării, ouă, cartofi și diverse mezeluri.
Micul dejun este de regulă unul sățios, format din ouă prăjite alături de care se pun, după preferința fiecăruia, brânzeturi, legume, cartofi prăjiți, carne de porc și diverse sosuri.
Tocănițele sunt și ele foarte populare la masa de dimineață din Luxemburg, fiind de regulă gătite cu o zi înainte. Să nu uităm și de diverse preparate care au la bază ciupercile, dar și carnea de iepure în sezonul de vânat. Dimineața mai poate fi întâlnită și Gromperekichelcher, o clătită din cartofi condimentată cu ceapă și/sau usturoi.
La micul dejun nu lipsește niciodată clasica ceașcă de cafea cu lapte.