Cu siguranță știți câteva lucruri despre vecinii noștri din Republica Moldova. Poate sunteți acolo chiar în timp ce citiți aceste rânduri, astfel încât nu voi detalia foarte multe lucruri generale despre această țară. Pe scurt, Republica Moldova se află în partea de est a României, învecinându-se și cu Ucraina în partea de nord, est și sud.
Bucătăria tradițională a moldovenilor a fost puternic influențată de-a lungul timpului de obiceiul acestora de a crește animale, motiv pentru care și astăzi se întâlnește foarte multă carne în alimentația vecinilor noștri, acompaniată de produsele lactate.
Produsele des întâlnite în bucătăria moldovenească sunt cerealele, carnea de animale domestice, legumele, fructele și brânzeturile. Acestea sunt preparate în general prin frigere, fierbere, prăjire sau coacere, obținându-se astfel mâncăruri tradiționale precum jumări, fripturi, borșuri, ciorbe etc.
Micul dejun în Republica Moldovă este destul de asemănător cu cel românesc. Se consumă des cerealele cu lapte, preferatele copiilor, produse de panificație proaspete cu dulceață, miere, gemuri și ceai, ouă prăjite sau făcute omletă, salate de legume și ocazionalele fructe proaspete.
Prima masă a zilei este de regulă una rapidă și nu foarte sățioasă, deoarece moldovenii obișnuiesc să mănânce mai consistent în preajma prânzului.
Cafeaua și ceaiul sunt cele mai des întâlnite băuturi la masa lor de dimineață, dar din alimentația copiilor nu lipsește nici laptele.