Rețetă de cronuts

Cronut – produs de patiserie hibrid, fiind o combinație între o gogoașă (en. Donut) și un croasant (fr. Croissant).

Apărute doar de câțiva ani, sunt produsele de patiserie cele mai râvnite când vine vorba de a acompania o cafea la micul dejun. Practic, un cronut are forma unei gogoașe, dar consistența și textura unui croasant. Iată cum le poți obține acasă, ca să te bucuri de cafea în zilele libere, alături de o delicatesă. Trebuie să te avertizez, această rețetă are un timp de pregătire de aproximativ 5 ore, prin urmare, îți recomand să o pregătești când ai timp, pentru a o savura dimineața.

Ingrediente:

1 plic drojdie uscată activă
120 ml apă caldă
1 linguriță sare
2 ½ linguri zahăr
120 ml lapte
2 linguri de unt, topit
1 linguriță extract de vanilie
1 ou
Un vârf de linguriță de nucșoară
450 g făină
170 g unt

Mod de preparare:

Într-un bol pentru mixer, pune drojdia și amestecă cu un tel în timp ce adaugi apa caldă. Lasă compoziția să se așeze până începe să facă spumă (cam 5 minute). Adaugă apoi sarea, zahărul, laptele, cele două linguri de unt topit, extractul de vanilie, oul și nucșoara. Amestecă din nou cu telul. Apoi adaugă făina peste ingredientele lichide. Cu un mixer, cu atașamentul pentru aluat (sau în lipsa acestuia cu mâna), amestecă compoziția la viteză redusă, până când aluatul se formează într-o minge și devine moale și lipicios. Aluatul ar trebui să se desprindă de vas foarte ușor. Transferă-l apoi pe o suprafață pudrată cu făină și frământă-l puțin. Formează o bilă din el și înfășoară-l în folie de plastic, apoi pune-l în frigider pentru 20 minute.

Când timpul a expirat, scoate aluatul din folie, pudrează-l cu făină și rulează-l într-o foaie dreptunghiulară groasă de aproximativ jumătate de centimetru (50-60 mm). Unge o treime (din mijloc) din aluat cu jumătate din cantitatea de unt (85 g) și împătură o latură peste, apăsând ușor. Unge apoi suprafața cu restul de unt și împătură și cealaltă latură. Dacă aluatul devine lipicios în timp ce faci acest lucru, poți presăra puțină făină. Transferă aluatul într-o tavă, acoperă-l cu folie de plastic și un prosop curat de bucătărie, apoi refrigerează-l încă 20-30 minute (până când untul devine ferm). Din nou, după refrigerare, vei pune aluatul pe suprafața pudrată cu făină și îl vei întinde (de această dată cu mâna) ușor, până vei ajunge la aceeași grosime de dinainte (50-60 mm). Împătură-l în trei și întinde-l din nou (acest procedeu e necesar pentru a obține consistența de foietaj). Împătură-l din nou în 3 și lasă-l să se odihnească 2 ore la frigider, acoperit cu un prosop de bucătărie.

Când scoți aluatul din frigider, îl vei întinde de această dată la o grosime de cam 1 cm și îl vei tăia în două. Jumătatea pe care o vei lucra prima rămâne pe suprafața de lucru pudrată cu făină, iar cealaltă va merge în frigider până o vei lucra.

Taie aluatul în cercuri mari folosindu-te de o formă sau gura unui pahar și apoi taie fiecare cerc cu o formă sau un pahar mai mic (pentru a avea forma unei gogoașe). Întinde cronuts pe o tavă cu hârtie de copt și lasă-le să dospească până își dublează mărimea (cam o oră). Fă aceeași procedură și cu a doua jumătate de aluat.

E timpul să le prăjești. Într-o tavă adâncă adaugă ulei și pune-l la încins. Cu grijă, pune o cronut în uleiul încins să se coacă. Ar trebui să dureze cam 1-2 minute pe fiecare parte (până se roșește). După ce s-au prăjit, așează-le pe un șervețel de hârtie să se scurgă bine de ulei și lasă-le să se răcească.

Când vrei să le servești, pudrează-le cu zahăr pudră sau scufundă-le în glazura preferată și servește-le alături de o cană de cafea delicioasă!

Comentarii