Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Despre durerile menstruale şi cum să le spuneţi adio

Dismenoreea (durerea menstruală) apare o dată cu primul ciclu şi este un efect normal al organismului care se pregăteşte să elimine ovulul nefecundat. Conform statisticilor peste 90% dintre femei au avut într-o perioadă a vieţii dureri menstruale, cu simptome mai accentuate în cazul femeilor fumătoare, a celor care beau alcool în timpul menstruaţiei, în cazul femeilor supraponderale şi a celor ce şi-au început viaţa sexuală înainte de 11 ani.Dismenoreea se poate manifesta într-un loc izolat sau poate fi sub forma unui discomfort, stare de spirit proastă, dezechilibru emoţional şi poate fi asociat cu un set de simptome cum ar fi: vărsături, oboseală, diaree, cefalee, dureri în partea inferioară a spatelului, ameţeli, dureri de picior, anxietate, depresie, balonare, iritabilitate. Aceste simptome pot duce la deteriorarea fizică şi mentală a femeii, de aceea în perioada menstruaţiei trebuie să fiţi cât mai relaxate, odihnite şi să nu faceţi multe activităţi care vă pot spori starea de rău.

Dismenoreea este de două tipuri: dismenoreea primară şi secundară

Dismenoreea primară se prezintă ca o durere spasmodică, acută în partea de jos a abdomenului care începe cu 24-28 de ore înaintea debutului menstruaţiei şi treptat dispare până la finalul primei zile. Ea este mai frecventă în cazul tinerelor, până în 25 de ani. Durerile menstruale primare sunt absolut normale, să nu vă gândiţi că sunt efectele unei alte boli.

Cum poţi trata durerea menstruală primară:

1.Prin plimbări în fiecare zi
2.Redu consumul de tutun, alcool şi cofeină, grăsimi şi sare
3. Bea multe lichide (apă, sucuri, ceaiuri calmante)
4.Cumpăraţi suplimente de vitamina B6 (100 mg pe zi) şi calciu (1200mg pe zi) fiindcă s-a demonstrat că ajută
5. Dacă durerile sunt mari poţi lua pastile calmante, anti-inflamatoare

Dismenoreea secundară se prezintă ca o durere ascuţită, spasmodică continuă şi grea ce apare cu până la 48 de ore înainte de debutul menstruaţiei şi poate ţine pe tot parcursul ciclului. Ea apare în general la femeile trecute de 30 de ani, mai ales în cazul celor care au avut copii. Dismenoreea secundară de multe ori este cauzată de alte afecţiuni medicale (boală inflamatorie pelvină, fibrom uterin, o sarcina anormală sau avort spontan, infecţie pe tractul urinar, chisturi ovariene, polipi în cavitatea uterină etc) de aceea e esenţial să mergeţi la medicul ginecolog.

Tratarea dismonoreei secundare începe o dată cu detectarea bolii secundare şi o dată ce aceasta este tratată începeţi un tratament cu contraceptive prescrise de medic. Din păcate acest proces este unul greu şi anevoios aşa că trebuie să aveţi multă răbdare. Între timp puteţi lua calmante şi să faceţi tot ce puteţi pe cai naturale pentru a vă îmbunătăţi starea de spirit.

Trebuie să ştiţi că efectele menstruaţiei se pot schimba după ce aveţi copii însă la fel cum se pot schimba în bine se pot schimba şi în rău (dereglări ale ciclului), schimbarea culorii, a consistenţei, întârzieri frecvente etc. Dacă oboservati astfel de schimbări mergeţi de urgenţă la medicul ginecolog pentru a începe un tratament.

La voi cum se manifestă durerile menstruale şi cu ce le trataţi?

foto

Alicee

Alicee

Alicee este o călătoare pasionată de scris. Fiecare oraș nou pe care îl vizitează, o ajută să descopere noi oameni, de la care învață cât mai multe lucruri interesante. Iar vouă vă împărtășește trucurile și sfaturile pe care le-a descoperit de-a lungul anilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *