Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cum ne îmbunătățește cititul sănătatea mintală

Ne place sau nu, cu toții știm că cititul este un exercițiu extrem de benefic pentru creierul uman. Acesta, la fel ca și mușchii corpului, trebuie exersat cu scopul de a-i îmbunătăți performanța și de a-l menține mereu în formă.

Beneficiile cognitive ale cititului sunt studiate de cercetători de foarte multă vreme, iar mai multe studii au dovedit că sănătatea noastră mintală poate fi mult mai ușor întreținută prin citit regulat. În primul rând, dincolo de sănătatea mintală, cititul ajută foarte mult la îmbogățirea culturii generale, stimulează imaginația și creativitatea, ajută la perfecționarea abilităților relaționale prin crearea unui bagaj de cunoștințe imens și face oamenii să se simtă mai inteligenți și mai cultivați.

Cercetările oamenilor de știință au scos la iveală două beneficii care sunt dovedite științific:

Cititul înlătură demența și alte boli mintale

Studiul din care a rezultat această concluzie a fost făcut de către cercetătorii de la Rush University Medical Centre din Chicago, SUA și publicat în jurnalul Neurologia. Oamenii de știință au arătat că persoanele în vârstă care obișnuiesc să citească și să rezolve jocuri de cuvinte prezintă un risc mult mai scăzut la apariția bolilor mintale. Persoanele care au participat la studiu aveau vârste mai mari de 55 de ani și au fost monitorizate până la sfârșitul vieții. După decesul acestora, cercetătorii au efectuat autopsii pe creier, căutând semne de demenție sau Alzheimer. În urma operațiilor, s-a tras concluzia că cei care obișnuiesc să citească mai des sunt mult mai puțin predispuși la aceste afecțiuni.

Cititul crește empatia

Capacitatea cititorului de a se identifica cu personajul cărții pe o citește ajută foarte mult oamenii în creșterea empatiei față de cei din jur. Studiul care a arătat acest lucru a fost făcut la Universitatea Emory și publicat în 2013 în jurnalul Brain Connectivity. În urma cercetărilor, s-a dovedit faptul că cititul îmbunătățește conectivitatea cortexului temporal stâng, ceea ce înseamnă că cititul poate păcăli creierul că face o activitate pe care de fapt nu o întreprinde. Acest lucru ajută la creșterea empatiei în relațiile cu cei din jur în viața reală.

În afară de cele dovedite științific, spuneți-ne și voi niște beneficii ale cititului și de ce este această activitate importantă pentru fiecare dintre noi.

Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *