Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

[București] Festival de film dedicat nevăzătorilor

Un festival de film atipic va avea loc în perioada 15 – 19 mai în București. Este vorba despre Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători, primul proiect de acest gen din țara noastră a cărui scop este acela de a promova filmele cu descriere audio pentru nevăzători şi de a crea un cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală.

Festivalul, care se află la prima ediţie, este organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, potrivit site-ului evenimentului.

Festivalul este organizat în cadrul unui proiect – „Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători” – finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România.

Pe parcursul a cinci zile vor fi organizate proiecţii de filme, la Cinema Elvira Popescu şi la Cinematograful Muzeului Ţăranului Român, cu descriere audio, la care vor putea participa şi persoanele fără deficienţe de vedere, care vor urmări filmul în condiţii obişnuite. Descrierea audio se va auzi doar în căşti, ce vor fi înmânate la intrarea în sală. Cei care doresc să aibă parte de o experienţă inedită pot solicita, de asemenea, la intrarea în sală căşti.

Descrierea audio face filmele accesibile atât nevăzătorilor, cât şi persoanelor care nu mai au o vedere bună.

Alături de coloana sonoră a filmului mai este introdusă o bandă pe care sunt oferite explicaţiile suplimentare foarte importante pentru înţelegerea cu adevărat a acţiunii filmului. Sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt îmbrăcate personajele, poziţia personajelor în cadru, ordinea intrării lor, relaţiile dintre ele şi orice imagine fără de care înţelegerea filmului ar fi parţială.

Explicaţiile sunt atent sincronizate cu filmul pentru a nu se suprapune cu replicile actorilor şi sunt transmise prin unde radio la căştile pe care nevăzătorii le primesc la intrarea în cinematograf, folosind un sistem similar cu cel utilizat în traducerile simultane.

Filmele care vor fi proiectate la prima ediţie a festivalului sunt „Aferim!”, de Radu Jude, „Marţi, după Crăciun”, de Radu Muntean, „Poarta Albă”, de Nicolae Mărgineanu, „Roxanne”, de Vali Hotea, „Medalia de onoare” şi „Poziţia copilului”, ambele de Călin Peter Netzer, „După dealuri”, de Cristian Mungiu, „Despre oameni şi melci”, de Tudor Giurgiu, „Love Building”, de Iulia Rugină, şi „America, venim”, de Răzvan Săvescu.

Festivalul îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală.

Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *