Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Bucureștiul, recomandat ca destinație turistică de Le Monde

Jurnalistul francez François Bostnavaron, redactor la cotidianul Le Monde, recomandă Bucureștiul, supranumit „Micul Paris din Balcani”, ca destinație turistică. Acesta spune despre capitala României că este un oraş „cu alură de Soho”, care „păşeşte pe urmele Pragăi şi Berlinului”.

François Bostnavaron a efectuat, de curând, o vizită de trei zile în București şi a scris cu această ocazie un articol, publicat pe site-ul cotidianului francez Le Monde, în care a elogiat arhitectura, istoria, tradiţiile şi gastronomia Capitalei României.

Articolul jurnalistului francez se intitulează „Trei zile în surprinzătorul Bucureşti” şi are ca subtitlu un text apreciativ la adresa Bucureştiului – „Capitala României se trezeşte la viaţă şi păşeşte pe urmele Pragăi şi Berlinului. Între patrimoniu istoric şi cartiere creative”.

A fost supranumit «Micul Paris al Balcanilor». Deşi nu posedă toate farmecele Oraşului Luminilor (Paris, n.r.), Bucureştiul merită cu prisosinţă o vizită. Tinerii creatori sunt aici numeroşi, designeri talentaţi şi-au instalat în oraş sediile generale ale firmelor lor, magazinele conceptuale şi cafenele originale se găsesc din abundenţă. Centrul istoric, în ciuda numeroaselor lucrări de reamenajare, are alură de Soho, cu galerii de artă şi chiar magazine de lux. Ultimul argument, care nu este însă cel mai puţin însemnat: Bucureştiul este oraşul cel mai puţin scump dintre capitalele europene”, afirmă François Bostnavaron în debutul acestui articol, conform News.ro.

Apreciind tarifele mici practicate de taxiurile care aduc turişti de la Aeroportul Otopeni până în centrul oraşului, jurnalistul francez spune că prima sa impresie despre Capitala României a fost totuşi una tulburătoare: „Oraşul e dominat de imobile în plină construcţie şi de macarale. Un adevărat oraş din Est, după prăbuşirea Cortinei de Fier”.

Părerea i se schimbă însă radical în prima zi a vizitei sale, după ce vizitează Calea Victoriei şi se declară impresionat de numărul mare al hotelurilor luxoase, printre care se află biserici ortodoxe din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. „În plus,clădiri neoclasice de început de secol XX sunt separate de veritabile turnuri din beton. Oricum, este cu siguranţă una dintre arterele cele mai animate ale oraşului, având de-a lungul ei multe magazine de lux”.

În cursul aceleiaşi dimineţi, jurnalistul francez s-a declarat încântat de Ateneul Român, lăudând acustica şi frescele acestuia, dar şi arhitectura originală a sediului general al Uniunii Arhitecţilor din România – „un amestec original de sticlă, oţel şi hotel de secol XIX”.

La prânz, François Bostnavaron şi-a continuat plimbarea pe Calea Victoriei şi a admirat arhitectura neoclasică a Palatului Cercului Militar Naţional, inaugurat în 1923. Jurnalistul a fost impresionat şi de Muzeul Naţional de Artă, al cărui sediu a fost grav avariat în timpul Revoluţiei din 1989, dar care adăposteşte „colecţii de artă medievală valoroase şi o surprinzătoare galerie de artă modernă românească”, potrivit News.ro.

Jurnalistul şi-a încheiat ziua vizitând Muzeul George Enescu, dedicat celebrului compozitor român, decedat la Paris, în 1955. „Muzeul este amenajat în Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti – intrarea este marcată printr-un superb portal Art Nouveau”, scrie François Bostnavaron.

În cea de-a doua zi, jurnalistul a vizitat Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, care i-a oferit posibilitatea de a învăţa multe lucruri despre artizanatul, arhitectura şi folclorul românesc. A apreciat şi gastronomia românească, luând prânzul pe terasa din spatele muzeului. Şi-a continuat ziua vizitând casele tradiţionale româneşti din Muzeul Satului de pe malul Lacului Herăstrău. A apreciat şi plimbarea de sfârşit de după-amiază pe Bulevardul Aviatorilor, flancat de vile frumoase, cu arhitectură modernă şi Art Deco.

Jurnalistul francez şi-a încheiat seara la Caru’cu Bere, despre care a avut cuvinte de laudă: „Deşi figurează în toate ghidurile turistice, nu trebuie să îl evitaţi. Localul seamănă cu o tavernă bavareză, combinată cu un neogotic englez, iar mâncarea este bună şi, mai ales, la preţuri abordabile”.

În cea de-a treia zi a vizitei sale în Capitală, François Bostnavaron s-a plimbat pe Lipscani. „În Bucureşti, toată lumea nu vorbeşte decât despre asta. Era timpul să merg să explorez acest cartier istoric şi, de acum înainte, specializat în divertisment, plin de baruri, cluburi şi magazine conceptuale”, spune el. Jurnalistul francez a apreciat micuţele străzi pavate cu piatră cubică din Centrul Vechi, spectaculoasa librărie Cărtureşti Carusel – pe care a comparat-o cu Fnac şi Colette – dar şi barurile, restaurantele şi discotecile din zonă. A fost impresionat şi de Hanul lui Manuc, a cărui curte interioară l-a făcut să se gândească la „caravanseraiurile din Orientul Mijlociu”.

Şi-a continuat ziua vizitând apoi Palatul Parlamentului şi a spus că edificiul – al doilea ca mărime din lume, după Pentagon – are o suprafaţă uriaşă, ce echivalează cu aceea a „trei sectoare din Paris”.

Jurnalistul francez şi-a încheiat ultima seară a sejurului său în Bucureşti cu o cină în restaurantul Joseph by Joseph Hadad, considerat unul dintre cele mai bune restaurante din Capitală, ce serveşte preparate mediteraneene la preţuri care „sfidează orice concurenţă”. Jurnalistul a spus că a fost o alegere inspirată”, care a încheiat, cu gust, vacanţa din România.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *