Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Eterni.me, platforma online care ne permite să trăim dincolo de moarte

Gândită și proiectată de Marius Ursache, un antreprenor român, Eterni.me este o platformă care permite realizarea unui avatar în timpul vieții, pe care îl vom putea învăța cât mai multe lucruri despre noi înșine, și care va putea interacționa cu cei dragi după moartea noastră.

Proiectul este dezvoltat în prezent în Statele Unite, în cadrul Entrepreneurship Development Program de la MIT (Massachusetts Institute of Technology), de către Marius Ursache și o echipă de șapte antreprenori, ingineri și designeri, informează adevărul.ro.

Serviciul va permite practic crearea unui alter-ego, care va prelua cât mai multe informații de la o persoană pe tot parcursul vieții sale, și care va simula interacțiunea cu generațiile următoare o dată ce persoana respectivă se stinge din viață.

”Eterni.me încearcă să rezolve într-un mod diferit o problemă frecventă – odată ce murim, se pierde o mare parte din ceea ce am gândit sau creat în timpul vieţii. Prin această platformă, ne propunem să păstrăm cât mai mult din ceea ce este fiecare şi să oferim generaţiilor următoare posibilitatea de a accesa aceste informaţii într-un mod cât mai autentic“, a declarat Marius Ursache pentru Adevărul.

Eterni.me va permite ca oricine posedă un asemenea avatar să poată fi capabil să gestioneze cunoștințele și personalitatea acestuia, pentru ca interacțiunile să fie cât mai reale. Insuficiența informațiilor de pe actualele rețele sociale este un impediment, dar Ursache consideră că în viitorul apropiat, mediul digital va conține tot mai multe informații despre fiecare dintre noi, care vor putea fi folosite pentru crearea unui avatar fidel.

”În viitor, din ce în ce mai multe informaţii vor fi vehiculate prin medii digitale, ceea ce va creşte acurateţea şi volumul de date. Vreau sa fie clar, totuşi, că nu încercăm să duplicăm o persoană, cum au sugerat mulţi—acest lucru va fi imposibil încă mult timp de acum înainte, probabil“, a mai spus românul.

Ceea ce este imposibil de realizat încă este redarea emoțiilor, iar echipa care lucrează la Eterni.me este conștientă de acest lucru. ”Aspecte de personalitate pot fi configurate şi redate prin vocabular, însă replicarea emoţiilor de către un computer e un subiect pe care inclusiv cărţile science-fiction îl consideră posibil doar într-un viitor foarte îndepărtat”, a spus Marius Ursache, citat de Adevărul.

Opiniile oamenilor despre acest proiect nu au ezitat să apară, după cum era și normal. ”Am avut reacţii extrem de diverse când ne-am anunţat intenţiile – de la oameni care ne-au oferit instant acces la datele lor personale, la ameninţări şi injurii pe email sau pe diverse site-uri. Ştiu foarte bine că este un subiect controversat şi că mulţi văd în această iniţiativă o blasfemie sau un atac la umanitate, însă această tehnologie va deveni realitate, mai devreme sau mai târziu, —nimeni nu se îndoieşte de asta. Ce nu se ştie încă e când şi cine va face acest lucru posibil”, adaugă Ursache.

Se estimează că în 2015 va fi disponibilă o versiune preliminară a acestui serviciu, dar doar pe bază de invitație și doar pe teritoriul Americii, deoarece acolo există tehnologia necesară și totodată acolo s-au primit cele mai bune reacții față de proiect.

Cover - Sursa foto: eterni.me
Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *