Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

România, membra unei platforme de transplant privind marile urgențe

România, prin intermediul Spitalului Fundeni din București, va fi membra unei platforme internaționale de transplant privind marile urgențe. Parteneriatul urmează să înceapă în câteva luni.

Anunțul a fost făcut joi, 28 ianuarie 2016, de către dr. Victor Zota, coordonatorul Programului Național de Transplant.

Platformă de transplant pentru Europa de Est

Potrivit dr. Victor Zota, programul este lansat de Italia și se adresează, în principal, țărilor din Europa de Est. Parteneriatul dintre acestea se va baza pe un schimb de organe între spitalele din cele 12 state incluse în proiect.

O să fim membrii unei platforme italienești care își propune să rezolve pentru toată Europa de Est marile urgențe — copiii, pacienții hiperimunizați, rejecturile hiperacute. (…) Pe platformă vom fi activi probabil în două — trei luni. (…) La începutul lunii februarie se dă în folosință totală acest portal. Există această platformă nou creată, pe baza unui proiect european în care Spitalul Fundeni este partener (…) în care, dacă ai o mare urgență pui cererea pe această platformă. De exemplu: Am nevoie de un ficat și în același timp țările care sunt membre — sunt vreo 10 sau 12 țări — oferă organele care nu pot fi folosite în sistemul intern de transplant”, a afirmat Victor Zota, într-o conferință de presă, citat de Agerpres.

Acesta a mai adăugat că și Agenția Națională pentru Transplant din Bulgaria și-a exprimat intenția de a colabora cu România în acest sens și că mai există o colaborare permanentă cu Republica Moldova.

Avem o colaborare permanentă cu Republica Moldova, probabil că se va intensifica și anul acesta și în anul care vine. Ei mai au de clarificat niște probleme legate de legislația lor internă, în special în privința exportului de organe, țesuturi. (…) Eu sper ca în a doua jumătate a anului deja să demarăm aceste colaborări” , a mai spus Zota.

115 donatori reali în 2016

Potrivit coordonatorului Programului Național de Transplant, în anul 2015, în România au fost înregistrați 115 donatori reali, ceea ce reprezintă o scădere cu 20% față de anul 2014.

Au fost 115 donatori reali anul trecut, adică o scădere cu 20% față de ceea ce s-a întâmplat în 2014. Motivele pentru care a fost această scădere sunt de ordin tehnic, obiectiv și subiectiv. De ordin obiectiv ar fi faptul că am devenit ceva mai selectivi cu donatorii. (…) Ca și motive subiective au fost câteva disfuncționalități la nivelul unor spitale, la care conducerea acestora nu a încurajat sub nicio formă ca această activitate să se desfășoare în secțiile de terapie intensivă”, a mai declarat Victor Zota în conferința de presă.

Programul Național de Transplant de Organe, Țesuturi și Celule de Origine Umană are ca scop asigurarea medicamentelor specifice, necesare tratamentului în ambulatoriu al stării post-transplant pentru pacienții care au suferit o astfel de intervenție medicală. De asemenea, prin intermediul acestuia, sunt asigurate medicamentele specifice (imunoglobulină antihepatitică B) pentru tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacienții cu transplant hepatic.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *