Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Studiu: Dependența de tutun ar putea fi conectată de factori genetici

Cercetătorii britanici au publicat un studiu potrivit căruia unii oameni sunt mai predispuși să devină dependenți de nicotină, datorită unor factorii genetici.

Cercetătorii britanic, finanțați de Medical Research Council, au publicat de curând un studiu potrivit căruia anumite fragmente din codul genetic uman poate acționa asupra dependenţei de tutun și, mai mult decât atât, poate face ca plămânii să funcționeze mai bine, pentru a contrabalansa efectele nocive ale fumatului.

„Fumatul este cel mai puternic factor în dezvoltarea bolilor pulmonare”

Conducătorul echipei de savanți a declarat că fumatul este unul dintre factorii principali în declanșarea bolilor pulmonare, precum bronhopneumopatie obstructivă cronică (COPD) sau cancer pulmonar. Totodată, acesta a menționat că echipa a descoperit că, în anumite cazuri, factori genetici din ADN-ul anumitor persoane sunt mai predispuse să dezvolte COPD, indiferent dacă fumează sau nu.

În același timp, anumite mutații ale ADN-ului, existente la unii fumători, fac ca plămânii acestora să combată efectele nocive ale fumatului, fiind stimulată funcționarea corectă a plămânilor.

Cea mai importantă metodă de prevenire a bolilor pulmonare este abstinența de la fumat

Rezultatul cercetărilor ar putea ajuta oamenii de știință să dezvolte noi medicamente eficiente în tratarea bolilor pulmonare, însă cea mai eficientă metodă de prevenție a unor astfel de boli pulmonare rămâne în continuare abstinența de la fumat.

Liderul echipei de cercetători a declarat că cercetarea lor „arată de ce se întâmplă asta, pavând calea pentru îmbunătățirea medicamentelor cu care se previn și tratează bolile pulmonare. Încetatul fumatului este cea mai bună metodă de a preveni boli provocate de fumat, precum COPD, cancer sau bolile cardiace.”

La studiu au participat peste 50 000 de voluntari printre care se aflau fumători, nefumători, oameni sănătoși și oameni care deja suferă de boli pulmonare precum COPD.

Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *