Ziua Mondială a donatorilor de sânge

Organizația Mondială a Sănătății a decis ca ziua de 14 iunie să fie dedicată celor care donează sânge pentru a ajuta la salvarea de vieți omenești. Data de 14 iunie a fost aleasă cu un scop, aceasta fiind ziua de naștere a omului de știință Karl Landsteiner, creatorul sistemului ABO care se referă la grupele de sânge și la caracteristicile lor. El a descoperit primele trei grupe de sânge adică A,B și 0 în anul 1900, primind în anul 1930, premiul Nobel pentru realizarea sa. Cea de-a patra grupă de sânge, care este cea mai rară, a fost descoperită de Alfred von Decastello și Adriano Sturli, în anul 1902, aceasta căpătând numele de AB fiindcă este o combinație între primele două grupe. Ziua Mondială a donatorilor de sânge a fost celebrată pentru prima dată în anul 2005.

Transfuziile de sânge pot salva vieți, dar pot și îmbunătăți starea de sănătate a unor pacienți. La nivel global, cantitatea de sânge donată nu este nici pe departe îndeajuns, puține țări din lume au un procentaj care se apropie de 100% în ceea ce privește cererea și cantitatea disponibilă de sânge. Organizația Mondială a Sănătății își dorește, prin campaniile desfășurate în fiecare an, să sensibilizeze publicul larg să doneze fără a cere nimic în schimb. În România, după cum bine știți, cei care donează sunt plătiți cu ajutorul unor bonuri de masă.

Sângele donat poate fi folosit pentru a ajuta în tratamentul diferitelor afecțiuni, iar sângele de la un singur donator poate fi utilizat în tratarea mai multor pacienți. Din câte se pare în țările dezvoltate unde trăiește aproximativ 20% din populația lumii, se donează circa 50% din cantitatea de sânge de la nivel global, iar în statele slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare se colectează restul de 50%, numai că aici trăiește restul de 80% din populația Terrei.

Donatul sângelui este un lucru important care ne face eroi pentru că reușim să salvăm vieți. Nu este extrem de greu de realizat, însă este deosebit de important. În România multe dintre donații sunt de la un membru de familie la altul, ceea ce înseamnă că nu avem stocuri suficiente de sânge.

Pentru a sărbători și noi cum se cuvine această zi, dar și pentru a salva vieți ar fi bine să mergem să donăm și noi sânge. După cum bine știți această procedură are și beneficii asupra sănătății, deci ne ajutăm și pe noi, dar și pe cei care au nevoie de sângele nostru.

DISTRIBUIȚI
  • CREDITE:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here