Pe teritoriul localității clujene Jucu de Sus a existat, secolele trecute, un întins domeniu ce au aparținut unor familii nobiliare din județul Cluj. Este vorba despre nobilii Suki și nobilii Kemeny. Chiar dacă, în prezent, numele acestor familii nu mai au importanța de altădată, Castelul Kemeny servește drept mărturie a perioadei de glorie a acestora.
Jucu de Sus, vechi domeniu nobiliar
Localitatea Jucu de Sus este atestată documentar din Evul Mediu, încă din anul 1325. Numele și istoria medievală a acesteia este legată de prezenta pe teritoriul său a familiei nobiliare Suki, de origine germană. Aceștia s-au așezat în Transilvania în secolul al XIII-lea și au deținut, din secolul al XIV-lea și până în secolul al XVIII-a, când ultimii descendenți ai acestei familii s-au stins din viața, întregul domeniul Jucu.
Numele comunei Jucu, ce cuprinde trei sate – Jucu de Sus, Jucu de Mijloc și Jucu de Jos – provine de la această familie nobiliară. Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773, localitatea apare sub numele de „F. (Felsö) Suk”, iar timp, numele de „Suk” a fost preluat ca „Juc(u)” și a rămas așa până în zilele noastre.
Reședința de vară a nobililor Kemeny
După ce ultimii descendenți ai familiei Suki s-au stins din viață, domeniul de la Jucu a ajuns în proprietatea nobililor Kemeny.
Aceștia au ridicat, în secolul al XIX-lea, în Jucu de Sus, un castel ce servea drept reședința de vară a familiei. Clădirea are formă de „L” și dispune de subsol, parter, etaj și șarpantă. Intrarea se face pe două uși orientate spre sud, cea de pe latura mică fiind evidențiată printr-un potic cu două coloane ce susțin o mică terasă de la etaj. Edificiul este o construcție impunătoare ce cuprinde 14 camere.
Conacul prezintă și câteva elemente impresionante de decor. Fiecare fațadă a clădiri este tratată diferit, iar ferestrele sunt decorate cu ancadramente bogate ce aparțin stilurilor neobaroc și neoclasic. Pilaștri ce despart ferestrele sunt ornați la rândul lor cu scoici, la capăt având capiteluri decorate.
Conacul este cunoscut și sub denumirea de „Castelul cu foișor” datorită faptului că pe colțul nord-vestic al construcției, la etaj, a fost construit un mic foișor ce are formă pentagonală și este curbat în partea inferioară. Pe acoperișul lui a fost așezată o cruce.
Castel transformat în spațiu comunitar
De-a lungul timpului castelul a servit drept spațiu pentru mai multe instituții. Astfel, acesta a fost, până în anii 2.000, centrul cultural al localității. Aici a funcționat școala cu clase I-VIII „George Barițiu”, o grădiniță, o bibliotecă și un cămin cultural.
În anul 2002, conacul a ajuns în proprietatea lui Lazar Pal, unul dintre moștenitorii familiei nobiliare Kemeny, care a revendicat și a câștigat în instanță castelul. Apoi, în anul 2006 clădirea a fost vândută unei societăți din Cluj Napoca care a început o serie de lucrări de restaurare și conservare a acesteia.
Descoperă și alte castele din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj vinerea viitoare pentru a afla istoria unui alt castel.