logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Castrele romane din județul Cluj

Zona Clujului a fost locuită, în permanență, încă din Antichitate. Dovadă sunt așezările daco-romane descoperite pe teritoriul acestui județ. Chiar dacă, în prezent, o parte dintre acestea nu mai există, mărturii ale existenței lor sunt atestate documentar.

Pe teritoriul județului Cluj, arheologii au descoperit câteva castre romane importante, care aveau rolul de a apăra granița de nord-vest a Daciei Romane. Iată care sunt acestea.

Castrul roman de la Potaissa

Cel mai cunoscut castru roman din județul Cluj este cel din orașul Turda. Castrul de la Potaissa a fost ridicat în secolele I-II, pe ruinele unei așezări dacice situate pe platoul cunoscut în prezent sub denumirea de Dealul Cetății.

Castru roman a cunoscut o dezvoltare puternică după stabilirea aici, în anul 167 d. Hr., a Legiunii a V-a Macedonica. Acesta avea formă dreptunghiulară, ziduri groase, două străzi principale și patru porți de acces și în interiorul său erau staționați 5.000 de soldați.

Castrul a continuat să fie locuit și după retragerea romană, dovadă fiind materialele arheologice descoperite în perimetrul său. De asemenea, o parte din zidurile sale au fost folosite de locuitorii din împrejurimi pentru a-și construi locuințe și lăcașuri de cult. Descoperă mai multe despre Castrul de la Potaissa pe Wikipedia.

Castrul roman Resculum

Castrul roman Resculum a fost ridicat pe actualul teritoriu al localității Bologa. Acesta a fost construit în anul 106, pentru a servi ca adăpost pentru cohortele I Aelia Gaestorum milliaria și a II-a Hispanorum. Potrivit arheologilor, în castrul de la Bologa erau cazați aproximativ 1.500 de soldați. În plus, aici au fost descoperite numeroase vase ceramice. O parte din ruinele castrului roman sunt vizibile și astăzi, în punctul numit „Grădiște”. De asemenea, în apropierea lui, arheologi au descoperit și ruinele unei băi romane.

Castrul roman Samum

Castrul roman Samum a fost ridicat pe actualul teritoriu al localității Căşeiu. Acesta a fost construit tot în jurul anului 106, pe malul râului Someșul Mare și a reprezentat un punct de apărare, din partea nordică, a Daciei romane. Aici au staționat cohors II Britannorum miliaria şi, apoi, cohors I Britannica miliaria c.R. equitata. Ruine ale castului au fost descoperite în punctul „Cetățele”, unde au fost găsite și mai multe vase ceramice de uz.

Castrul roman de la Gherla

Castrul roman de la Gherla era situat în partea sudică a orașului existent în prezent. Acesta a fost ridicat în apropierea drumului ce lega Potaissa de Napoca și aici staționa unitatea de cavalerie romană Ala a II-a Pannoniorum. Pe lângă zidurile propriu-zise, printre vestigiile arheologice descoperite aici se numără și două diplome militare aparținând unor soldați romani. Acestea sunt importante deoarece menționează existența Daciei ca și unitate administrativă a romanilor.

Castrul roman de la Gilău

Castrul roman de la Gilău era poziționat în sudul actualei localități și avea scopul de a apăra orașul roman Napoca. Acesta se numără printre primele fortificații romane de apărare, de pe teritoriul Clujului. Acesta a fost ridicat din pământ și lemn, în anii 53 – 117, în timpul împăratului Traian. Castrul construit inițial, de o cohortă, a fost mărit și întărit cu ziduri de piatră de unitatea militară Ala Siliana, mutată aici din Panonia. În perimetrul său au fost descoperite atât vestigii aparținând romanilor, cum este tezaurul de monede din sec. II – III, cât și obiecte și vase de uz ce aparțineau dacilor.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *