Search
Generic filters
Exact matches only

Clujenii spun „NU” distrugerii pădurii Făget și a livezilor din oraș

Peste 2500 de clujeni au semnat o petiție prin care cer consilierilor locali să nu mai permită construirea de clădiri în pădurea Făget.

Petiția, inițiată de SOS Cluj (Societate Organizată Sustenabil), a fost lansată pe 1 februarie și, până în această dimineață, a strâns 2600 de semnături. Activiștii clujeni doresc să obțină 5.000 de semnături.

În prezent, Planul urbanistic general aprobat în 2014 interzice definitiv continuarea construirii în aceste zone valoroase. Pentru a se putea dezvolta, Clujul are la dispoziție 4.000 de hectare de teren construibil neîmpădurit, suficient pentru următoarea generație. La inițiativa unei părți a Consiliului Local, Primăria Municipiului Cluj-Napoca pregătește un proiect de modificare a PUG, prin care se permite din nou construirea de locuințe în Făget, inclusiv în ariile protejate, și defrișarea livezilor pentru a face loc ansamblurilor rezidențiale”, apare în petiția inițiată de SOS Cluj.

În ședința de joi, 4 februarie 2016, Consiliul Local ar urma să ia decizia finală cu privire la propunerea de modificare a PUG-ului.

Fără spațiu verde în 10 ani?

Membrii Societății Organizate Sustenabil se tem că din cauza avântului imobiliar din Cluj-Napoca, orașul ar putea rămâne cu foarte puțin spațiu verde în următorii 10 ani.

În ultimii 20 de ani, porțiuni mari de pădure și livezi au fost distruse pentru a face loc construcțiilor rezidențiale, o mare parte a acestora fiind ilegale (…). Având în vedere presiunea imobiliară în creștere, schimbarea regulamentului de construire va duce în următorii 10 ani la afectarea gravă și diminuarea zonelor verzi din jurul orașului”, sunt de părere inițiatorii petiției.

Pădurea Făget și livezile fac parte din patrimoniul peisagistic al Clujului, au un aport ecologic esențial și compensează lipsa spațiilor verzi din oraș. Făgetul produce aer curat pentru întregul oraș, asigură legătura ecologică între oraș și cadrul său natural, iar livezile previn alunecările de teren de pe dealurile din jur și pot fi cultivate.

Clujenii care doresc să semneze petiția online „Spune NU distrugerii pădurii Făget și a livezilor din Cluj” o pot face pe pagina acesteia.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *