Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clujul cultural: Festivalurile de film (II)

Cluj-Napoca poate fi considerat cel mai important centru urban al Transilvaniei, fiind un oraş cosmopolit, un centru cultural și artistic de renume internaţional, dar și cel mai important centru academic din centrul ţării.

Aici funcționează cele mai multe cinematografe din Transilvania, printre primele din țara noastră, motiv pentru care de aici nu puteau lipsi festivalurile dedicate cinematografiei.

Într-un articol anterior am prezentat cele mai importante festivaluri artistice din Cluj-Napoca însă „Clujul cultural” înseamnă și film de aceea în acest articol voi face o prezentare sumară a celor mai importante festivaluri de film organizate în oraş.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF)

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, este cel mai mare festival internaţional de lung-metraj din țara noastră. Acesta a luat fiinţă în anul 2002, la Cluj-Napoca, dar odată cu trecerea anilor, o parte din filmele proiectate la Cluj au început să devină accesibile și pentru publicul din alte oraşe. Astfel, prin intermediul proiectelor TIFF Sibiu, TIFF București (putem să le numim mini-festivaluiri TIFF), dar și a „Caravanei TIFF”, cele mai bune filme din cadrul festivalului sunt proiectate și în alte oraşe din țară.

De-a lungul celor 13 ediţii în cadrul festivalului au fost proiectate mii de filme. Tot aici au avut loc premieri naţionale și internaţionale, unele dintre filmele lansare aici fiind apoi nominalizate pentru premii precum Oscarul sau Globul de Aur. De asemenea, festivalul de bucură și de prezenţa a numeroase personalităţi de marcă ale cinematografiei mondiale, unele dintre ele distinse cu „Premiul TIFF pentru întreaga carieră”.

Festivalul este structurat pe mai multe categorii, dedicate filmelor, regizorilor dar și publicului.  În afara proiecților de filme, festivalul a dezvoltat și câteva proiecte, devenite acum parte a TIFF, precum: EducaTIFF și Let’s Go Digital (dedicate elevilor), 10 pentru film (dedicat celor mai buni actori români) sau Competiția locală (dedicată tinerilor regizori români). În cadrul acestor proiecte sunt organizate ateliere de creație, diverse workshop-uri și conferinţe susținute de actori și regizori renumiți, dar și party-uri tematice.

Cea de-a 14-a ediţie a TIFF a avut loc în Cluj-Napoca în perioada 29 mai – 7 iunie 2015.

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj (Comedy Cluj)

Festivalul Internaţional de Film „Comedy Cluj” este cel de-al doilea eveniment dedicat artei cinematografice din Cluj-Napoca atât ca și durată și număr de proiecţii, cât și ca și anvergură.

Comedy Cluj, organizat de Fundația Europeană Pentru Cultură Urbană, este cel mai mare festival tematic din Europa, dedicat filmelor de comedie. Prima ediție a festivalului filmului de comedie de la Cluj-Napoca a avut loc în anul 2009.

Festivalul este împărţit în mai multe secţiuni precum: Competiție, Scurtmetraje, Scurtmetraje studenţeşti, Comedy Panorama, Comedy-Drama around the world, Docu-Comedy, Focus cinema, Focus actori și Focus regizori. În afara acestora, la fel ca și în cazul TIFF, în cadrul festivalului au loc și alte evenimente precum: ateliere de creaţie, ateliere de restaurare de film, lectură de epigrame, workshop-uri, conferinţe, teatru stradal și party-uri.

Cea de-a 5-a ediţie a Festivalului de film Comedy Cluj va avea loc în luna octombrie.

Festivalul Internaţional de Scurtmetraje (Cluj Shorts)

Cluj Shorts este unul dintre cele mai noi festivaluri cineatografice tematice din Cluj-Napoca, dedicatat scurtmetrajelor.

Festivalul Internaţional de Scurtmetraje este organizat de Asociaţia Persona, un ONG care promovează valorile culturale în rândul populației și încurajează participarea acestora la activitați cultural–artistice.

Prima ediție a festivalului de filme scurte a avut loc în anul 2013 și de atunci acesta este organizat, în Cluj-Napoca, în fiecare primăvară.

Cluj Shorts include proiecții de filme, workshop-uri, masterclass-uri, expoziții, conferințe și dezbateri publice pe teme cinematografice, dar și pe alte teme culturale.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *