logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Clujul cultural: Festivalurile de muzică clasică (III)

Oraşul Cluj-Napoca poate fi considerat, pe bună dreptate, „capitala” culturală și academică a Transilvaniei.

Instituţiile de cultură și școlile de muzică, teatru, cinematografie, artă și design au dus renumele Clujului dincolo de granițele țării și ale Europei. Numeroşi artişti formaţi în aceste instituţii îşi desfăşoară acum activitatea în centre culturale de renume internațional unde pun în practică cu mândrie tot ceea ce au învățat aici.

„Clujul cultural” este reprezentat în egală măsură atât de manifestările artistice și teatrale, cât și de evenimentele cinematografie și muzicale din oraş. În articolele anterioare am prezentat cele mai importante festivaluri artistice și festivaluri cinematografice din oraş, motiv pentru care în acest articol voi face o prezentare sumară a celor mai importante festivaluri de muzică clasică din Cluj-Napoca.

Toamna Muzicală Clujeană

Festivalul Internaţional Toamna Muzicală Clujeană este cel mai longeviv și cel mai important festival internațional de muzică clasică din România.

Potrivit site-ului oficial al festivalului, prima ediţie a acestuia a avut loc în 1965 și de atunci, cu o singură excepție (doi ani de întrerupere), festivalul şi-a păstrat ritmicitatea anuală, în prezent acesta ajungând la cea de-a 49-a ediţie.

În cadrul festivalului au loc concerte simfonice, vocal-simfonice, precum și recitaluri camerale și solistice, acoperind întreaga istorie a muzicii clasice. De asemenea, anual, în cadrul acestuia este celebrat câte un mare compozitor.

Concertele din cadrul fesitvalului de muzică clasică au loc în mai multe locaţii din Cluj-Napoca precum: Colegiul Academic, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Biserica Piaristă sau Fabrica de Pensule.

Toamna Muzicală Clujeană este organizată anual în luna octombrie de către Filarmonica de Stat „Transilvania”.

Festivalul Mozart

Festivalul Mozart este cel de-al doilea festival de muzică clasică ce se desfăşoară anual în Cluj-Napoca, în preajma datei morţii marelui compozitor (5 decembrie 1791).

Festivalul muzical a fost înfiinţat în anul 1991 de către Societatea Română Mozart cu scopul de a promova muzica și viața marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart.

În afara concertelor simfonice şi camerale, Festivalul Mozat include și o serie de concursuri muzicale de interpretare sau de compoziţie, precum și cursuri de măiestrie, conferinţe, lansări de carte și concerte pentru copii.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.