logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Comedy Cluj se apropie de deschidere

comedy-cluj

Deschiderea Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj se apropie cu pași repezi, evenimentul începând vineri, 21 octombrie. Acesta va dura până la sfârșitul lunii (30 octombrie) și va proiect filme de comedie în mai multe locații din Cluj.

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj ia startul vineri, 21 octombrie, și va umple de bunădispoziție săli de cinema și teatru până în 30 octombrie.

Comedy Cluj se deschide vineri, 21 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic, cu aventura poznașă din Noua Zeelandă “Hunt for the Wilderpeople”, film câștigător a 8 premii la festivaluri internaționale, dintre care șase trofee sunt Premiul Publicului.

Aproape 150 de filme alcătuiesc programul celei de-a opta ediții a celui mai mare festival din Europa dedicat exclusiv comediei! Lungmetraje din toată lumea, chiar și din Coreea de Nord, scurtmetraje independente, scurtmetraje studențești, piese de teatru comic vor putea fi văzute la Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cinema City Iulius Mall, Cinema Dacia și Teatrul Național Cluj-Napoca. Bilete pentru toate evenimentele se găsesc la caseriile locațiilor și online pe eventbook.ro

8 FILME ÎN COMPETIŢIE PENTRU “CEL MAI BUN FILM”

În competiția pentru trofeul decernat „Celui mai bun film” concurează 8 comedii din Arabia Saudită, Italia, Germania, Filipine, Spania, Israel, Brazilia și Franța. Într-o lume adesea dezbinată, umorul ne unește! Germania și Grecia au făcut haz de necaz împreună pe seama banilor („Highway to Hellas”), Israelul a gătit cu Iranul un „Atomic Falafel”, iar saudiții au îndrăznit să pună un sutien roz dantelat pe afișul filmului „Barakah meets Barakah”. Aceste lungmetraje vor fi jurizate de regizorul Florian Mischa Boder, premiat anul trecut de publicul Comedy Cluj pentru „Singurătatea unui asasin înainte să tragă”, Domnica Cîrciumaru – director de casting în film și televiziune, Ronan Doyle – critic de film din Irlanda, Sophia Freeman – producătoarea festivalului de film London Comedy (LOCO) și Carl Haber – scenarist, producător și fondatorul Școlii Internaționale de Film de la Roma.

Comedy Exotic, o nouă secțiune în cadrul festivalului

Diversitatea comediei în lume e celebrată din plin în noua secțiune a festivalului – Comedy Exotic. Festivalul reușește să aducă pe marile ecrane din Cluj filme din țări despre al căror simț al umorului nu știm încă mare lucru: Kazahstan, Peru, Guatemala, Paraguay, Maroc și chiar Coreea de Nord – din care cu greu răzbate ceva în afara granițelor. „Comedy Exotic este o experiență cinematografică nouă pe care o oferim publicului, odată cu provocarea de a descoperi filme la care nu am avea acces în mod normal, din țări pe care cu greu am putea ajunge să le vizităm!”, spune selecționerul Bogdan Beșliu.

Comedy Cluj oferă și ocazii rare de a vedea filmele independente ale unor mari staruri de la Hollywood: Kate Winslet în producția australiană „The Dressmaker”, alături de Liam Hemsworth, iar Daniel Radcliffe și Paul Dano în „Swiss Army Man”.

Spectacole în premieră

Doi dintre cei mai inventivi și perseverenți tineri creatori de teatru românesc, Radu Iacoban și Bogdan Sărătean, își aduc în premieră spectacolele de comedie la Cluj. „Politik.on”, „Emancipare”, „After Hours” și „Orb de mină” se vor juca în Sala Euforion a Teatrului Național Cluj-Napoca (TNC).

Filmele autohtone la festival

Comedia românească a renăscut și în film: trei producții autohtone din 2016 vor rula la Comedy Cluj. ”Sieranevada” (regia Cristi Puiu), ”Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și ”Afacerea Est” (regia Igor Cobileanski) – care va închide festivalul în 30 octombrie.

Răzvan Vasilescu, distins cu premiul de excelență al Comedy Cluj

Actor emblematic pentru lumea filmului și a teatrului din România, cu roluri memorabile atât înainte, cât și după 1989, Răzvan Vasilescu va fi onorat cu Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj 2016. Trofeul îi va fi înmânat la Gala de închidere, duminică 30 octombrie, la Cinema „Florin Piersic”.

Spectatorii se vor putea bucura de talentul comic al lui Răzvan Vasilescu urmărind spectacolul de stand‑up comedy „Era OK și la 60!”, ce va avea o reprezentație în premieră la Cluj‑Napoca, vineri, 28 octombrie, de la ora 19:30, la Cinema Victoria. „Mi‑ar fi plăcut să fac mai multă comedie — nu există nimic mai greu pentru un actor decât comedia — dar nu mi-a fost dat. Dumnezeu ştie de ce, pentru că, dacă te uiţi la mutra mea, ai zice că e numai bună pentru comedie”, spunea Răzvan Vasilescu într-un interviu.

16 Scurtmetraje concurează pentru trofeele Comedy Cluj 2016

Cineaștii independenți și studenții de la secțiile de film au, anul acesta, șanse egale de a câștiga un trofeu la Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj, în cele două secțiuni dedicate scurtmetrajelor.

Poveștile din scurtmetrajele independente sunt despre viața de apoi a ateilor („Then what?”), căutarea sunetului perfect („My Awesome Sonorous Life”), întâlniri amoroase eșuate („The Third Date”, „On the run”), chirurgi nemaipomeniți („The Surgeons”), schimbări radicale („Two Together”), jocuri periculoase cu bunica („Grandma, what you’re doing there?”) sau cu ruleta rusească („Roulette”).

Scurtmetrajele studențești nu sunt mai prejos, abordând cu umor și curaj un viitor în care e legal să-ți ucizi consoarta („Until death do you part”), efectele secundare ale patriotismului („Decree 7.9”), aventurile unui trol înfometat („Fenrik the Troll”) sau viața amoroasă a unor personaje uituce, excentrice sau neadaptate („Anniversary”, „The Postman in Underwear”, „What’s the purpose of bread”, „Happy Burger”). Dintre scurtmetrajele din competiție face parte și „Plan B”. Regizat de studenta UNATC Simona Sava, scurtmetrajul le are în distribuție pe cu Maria Popistașu („Legături bolnăvicioase”, „Marți, după Crăciun”) și Sofia Nicolaescu („Toată lumea din familia noastră”).

Ediția următoare ar putea avea loc în septembrie 2017

Organizatorii Comedy Cluj au declarat într-o conferinţă de presă că ediţia din 2017 va fi diferită.  De asemenea, festivalul va fi organizat cel mai probabil în luna septembrie, tocmai pentru a putea fi expune anumite spectacole în aer liber.

„Am studiat şi alte festivaluri din lume şi vom aduce şi o bucăţică din ele aici la Cluj cu o nouă idee şi abordare. În zona de indoor spaţiile sunt limitate. În această perioadă teatrele şi operele au propriile spectacole, deci nu putem să accesăm foarte mult sala lor. În momentul în care ai opţiunea să faci un spectacol în stradă  sau în locaţii neconvenţionale deja poţi să lărgeşti plaja foarte mult. Câtă vreme în Cluj nu creştem infrastructura culturală şi ne bazăm pe aceleaşi săli nu prea ai altă soluţie decât să floseşti oraşul ca o mare scenă”, au declarat organizatorii.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *