logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Fântânile arteziene din Cluj-Napoca

Fântânile arteziene, naturale sau artificiale, au fost tot timpul mari atracții turistice. Primele fântâni arteziene au apărut în Orient apoi în Europa, în Grecia și Roma antică.

Din cauza climei calde și uscate, arabii își construiau o fântână în mijlocul fiecărei grădini, pentru a putea folosi apa mai ușor. Deseori grădinile aveau zone încercuite cu șanțuri de apă. Pentru a fi mai aspectuoase atât fântânile, cât şi șanțurile erau decorate: pe cele din piatră erau lipite de obicei bucăți de ceramică, iar cele din lemn erau sculptate, de aici provenind şi denumirea lor, de fântâni arteziene.

În Europa, tradiția fântânilor arteziene apare pentru prima dată în Grecia şi Roma antică. Doar familiile foarte bogate, care dispuneau de sume considerabile, își puteau permite să își construiască o fântână extravagantă, cu sculpturi grandioase și jocuri de apă deosebite.

Fântânile arteziene erau poziționate de obicei în apropierea palatelor sau în mijlocul grădinilor lor mari, adevărate labirinturi, pentru a le înfrumuseța, dar și ca sursă de împrospătare. După o plimbare îndelungată prin grădini, într-o după-amiază călduroasă, nobilii obișnuiau să ia apă din fântână pentru a se spăla cu ea pe față sau pe mâini, pentru a se răcori și a se împrospăta.

De atunci vremurile s-au schimbat și acum putem vedea fântâni arteziene în aproape toate orașele din lume. Şi în Cluj-Napoca există câteva fântâni arteziene, unele mai cunoscute, altele mai puțin cunoscute.

În total, în orașul de pe Someș există 15 fântâni arteziene și anume: fântâna arteziană din Parcul Central, fântâna arteziană Cuza-Vodă (CEC) (Bulevardul 21 Decembrie 1989, Nr. 23), fântâna arteziană din Piața Avram Iancu (cunoscută și ca fântâna muzicală), fântâna arteziană din Piața Mihai Viteazu, fântâna arteziană din parcul de joacă de lângă Stadionul Cluj Arena, fântâna arteziană Complex Minerva (str. Bucegi nr.11 A), fântâna arteziană Complex Union (str. Bucegi nr. 11 A, intersecția cu str. Primăverii), fântâna arteziană din Piața Gării, fântâna arteziană Sf. Petru (Bulevardul 21 Decembrie 1989), fântâna arteziană mare de pe Bulevardul Eroilor, fântâna arteziană mică de pe Bulevardul Eroilor, fântâna arteziană din Piața Unirii, fântâna arteziană din Parcul Rozelor, fântâna arteziană din Parcul Tulcea și fântâna arteziană din Parcul Farmec.

Cele mai cunoscute, dar și cele mai frumoase fântâni arteziene din Cluj-Napoca sunt cele din centrul orașului.

Fântâna arteziană din Parcul Central

fantana arteziana parcul central 1

Foto

Una dintre acestea este fântâna arteziană din Parcul Simion Bărnuţiu (Parcul Central). Aceasta este construită în stil eclectic, stilul la modă spre sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, când s-a realizat mare parte din arhitectura Clujului, pe care o avem și azi.

Fântâna arteziană din Piața Avram Iancu

fanatana arteziana piata avram iancu

Foto

O altă fântână cunoscută este fântâna muzicală din Piața Avram Iancu, din fața Catedralei Ortodoxe. Ea a fost construită în anul 2007 în locul unei fântâni arteziene mai vechi. Ceea ce este spectaculos la această fântână este jocul luminilor și a apei, sincronizate cu melodiile fântânii.

Fântânile arteziene de pe Bulevardul Eroilor

fanatana arteziana bulevardul eroilor

Foto

Tot în centrul orașului, de data aceasta pe pietonalele de pe Bulevardul Eroilor se află alte două fântâni arteziene deosebite. Acestea sunt amenajate sub forma unui luciu de apă, care se revărsa când temperatura din aer crește.

Fântână arteziană din Piața Unirii

fanatana arteziana piata unirii

Foto

Cea mai recentă fântână arteziană din oraș este cea din Piața Unirii. Construirea ei a început în anul 2009 și a fost finalizată în 2012, odată cu finalizarea reabilitării zonei pietonale din Piața Unirii.

Fântâna arteziană din Piața Mihai Viteazu

fantana arteziana piata mihai viteazu

Foto

Cam la 10 minute distanță de mers pe jos, din centrul istoric al Clujului (unde se află fântânile arteziene din Piața Avram Iancu şi Piața Unirii) se află fântâna arteziană din Piața Mihai Viteazu. Aceasta este construită în timpul regimului comunist, în aceeași perioadă în care a fost construit și grupul statuar realizat de sculptorul Marius Butunoiu în anul 1976, care îl prezintă pe Mihai Viteazu călare pe un cal. Fântâna este amplasată în spatele celebrului monument.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *