logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Femei de renume din istoria Clujului

femei de renume

Martie e luna femeii. Chiar dacă Ziua Internațională a Femeii a trecut deja, îți propun o incursiune în istoria Clujului, pentru a descoperi cine au fost femeile care s-au remarcat de-a lungul timpului, prin activitatea lor sau prin statutul acestora.

Claudine Rhedey (1812 – 1841)

claudine rhedeySursa foto: Wikimedia

Contesa Claudine Rhedey s-a născut în Transilvania, în ceea ce acum se numește Sângeorgiul de Pădure, județul Mureș. Ea a locuit apoi în Palatul Rhedey din centrul Clujului. Este o femeie importantă pentru istoria Transilvaniei și a Clujului, datorită faptului că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este stră-strănepoata lui Claudine. Contesa maghiară s-a căsătorit, la vârsta de 23 de ani, cu ducele Alexandru de Wurttemberg. Fiul lor, prințul Francisc de Teck, s-a căsătorit cu prințesa Mary Adelaide de Cambridge, iar împreună au avut-o pe prințesa Victoria Mary de Teck. Aceasta din urmă s-a căsătorit la rândul ei cu regele George al V-lea, devenind astfel regina consortă a Marii Britanii.

Raluca Ripan (1894 – 1972)

raluca ripanSursa foto: Wikipedia

Fondatoarea Institutului de Chimie din Cluj a obținut titlul de doctor în științe chimice în anul 1922, la Cluj, devenind astfel prima româncă cu o astfel de distincție. Aceasta a fost și singurul rector femeie din istoria Universității Babeș-Bolyai din oraș, după ce a fost numită în funcție în anul 1951. Aceasta a reușit să devină membru al Academiei Române, imediat după încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Pentru a o onora, Institutul de Chimie fondat de aceasta, îi poartă, în prezent, numele.

Smaranda Brăescu (1897 – 1948)

smaranda braescuSursa foto: Actual de Cluj

Românca Smaranda Brăescu este deținătoarea mai multor recorduri și premiere, atât în România, cât și la nivel mondial. Aceasta este prima femeie din România care a obținut un permis de parașutism (permis obținut în Germania, după ce a efectuat o săritură de la 600 m altitudine). Totodată, Smaranda a stabilit recordul feminin pentru cea mai înaltă săritură, de la înălțimea de 6000 m. Mai apoi, aceasta a stabilit și recordul mondial absolut, în anul 1932, după ce a sărit de la 7200 m înălțime, în baza militară din Sacramento, California. Săritura a fost filmată, iar imaginile de arhivă au fost publicate pe canalul de Youtube Critical Past.

Recordul acesteia s-a păstrat până în anul 1951, când a fost doborât tot de un român. A stabilit și recordul pentru traversarea Mării Mediterane, de la Roma la Tripoli, în 6 ore și 10 minute (1100 km), în anul 1932. La sfârșitul acestui an, ea devine prima femeie din Europa care obține un permis de pilot american. Smaranda Brăescu a fost activă în cel de-al doilea Război Mondial, în unitatea aviatică „Escadrila Albă”, pilotând avioane sanitare. La instaurarea regimului comunist în România, ea a semnat, alături de alte personalități, un memoriu în care condamna falsificarea alegerilor din noiembrie 1946, în urma căruia a fost condamnată de comuniști la închisoare. Aceasta s-a ascuns la Cluj sub numele de Maria Popescu, unde a fost tratată și ajutată de profesorul Iuliu Hațieganu, până în 2 februarie 1948, când aceasta ar fi murit. Este crezut că mormântul acesteia se află în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, unde e îngropată sub pseudonimul Maria Popescu.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *