Clujenii care doresc să cunoască mai multe lucruri despre istoria și evoluția Universității Babeș-Bolyai, cea mai vechie universitate din Cluj-Napoca, pot vizita expoziția „Viața studențească la Cluj de-a lungul timpului”, ce are loc zilele acestea pe holul Facultății de Litere (str. Horea, nr. 31).
Expoziția, organizată de Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai, prezintă un veritabil tezaur academic ce păstrează încă vii amintirile perioadelor prin care a trecut universitatea, de la înființarea ei, până în prezent.
„Expoziția prezintă o scurtă panoramă atât a vieții academice, cât și a celei socio-culturale pe care au avut-o în diferite epoci istorice tinerii care au ales să studieze la Cluj, în capitala universitară a Transilvaniei. Pe baza unor imagini de epocă, sau mai recente, a documentelor, dar și a unor mărturii/amintiri despre atmosfera studențească specifică anumitor perioade sau momente istorice, ne-am propus să evidențiem ceea ce au făcut studenții în interiorul, dar și în afara sălilor de curs”, au declarat organizatorii expoziției.
Sute de ani de istorie, într-o singură expoziție
Carnete de student, foi matricole, diplome de licență, regulamente, articole din reviste şi fotografii sunt doar câteva dintre obiectele prezentate în cadrul expoziției. Prin intermediul lor este prezentată viața studenților transilvăneni la sfârșitul secolului al XVII-lea, alături de ilustrații cu vestimentații specifice vremurilor, dar și imagini care prezintă fragmente din viața studenților în campusurile universitare: studenții locuiau mai mulți într-o încăpere cu paturi suprapuse, găteau în casele clujenilor şi cărau apă din Someș.
Unele fotografii îi prezintă pe studenții Universității „Ferencz Iozsef” (1872-1918), îmbrăcați toți la fel și purtând costume și pălării în același stil, iar în altele sunt surprinși studenții din Perioada Interbelică, în sălile de studiu sau în cele de lectură. Cele ma multe fotografii expuse sunt însă cele din perioada comunistă. În ele sunt pot fi văzuți studenți în timpul lucrărilor practice, în sălile de curs, la practica de specialitate de pe teren, chiar și în camerele de cămin al cunoscutului campus studențesc Hașdeu.
Expoziția temporară „Viața studențească la Cluj de-a lungul timpului” poate fi vizitată până în data de 27 noiembrie 2015 în incinta Facultății de Litere din cadrul UBB. În plus, cei interesați de acest subiect pot admira mai multe fotografii şi documente privind evoluția vieții studențești din Cluj la Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai.
Universitatea Babeș-Bolyai este una dintre cele mai vechi și prestigioase unități de învățământ de stat din țara noastră și cea mai mare din Transilvania. Aceasta își are rădăcinile în secolul al XVI, în Colegiul Iezuit (fondat în anul 1581) și este predecesoara Universității din Cluj, înființată în anul 1872.
În prezent, UBB Cluj-Napoca are în componență 21 de facultăți din mai multe domenii, ce includ specializări care pot fi studiat în cinci limbi (română, maghiară, engleză, franceză sau germană), dar și numeroase instituții de cercetare, muzee și o bibliotecă ce adăpostește un număr impresionant de cărți și reviste.