logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Istoria cinematografelor din Cluj-Napoca (II)

Datorită numărului mare al cinematografelor din oraș, la Cluj-Napoca se desfășoară unele dintre cele mai cunoscute festivaluri internaționale de film din țara noastră, precum Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Festivalului Internaţional de Film de Comedie (Comedy Cluj), Festivalul Internaţional de scurtmetraje (ClujShorts,) dar și Festivalul filmului studențesc (FFeST).

În articolul trecut am vorbit despre cinematografele care au fost transformate în spații polivalente – care funcționează atât ca și cinema, cât și ca și spații culturale, dar găzduiesc și activități de interes comunitar – în acest articol voi trece în revistă și cinematografele care și-au păstrat funcționalitea pentru care au fost construite.

Cinematograful Florin Piersic

cinema florin piersic

Cinematograful Florin Piersic este de fapt fostul cinematograf Republica. Acesta a fost inaugurat în anul 1963, find primul cinematograf cu ecran panoramic din Cluj. De asemenea, se spune despre el că, timp de mai mulți ani, a fost cel mai mare cinematograf din Transilvania.

În anul 2011 Cinematograful Republica s-a transformat în cinema Florin Piersic, redenumit după numele celui mai mare actor al Clujului. Noua sală a cinematografului are 750 locuri, modernizate, proiector 3D şi sistem de sunet Dolby Digital, dar și o cafenea.

În prezent, Cinema Florin Piersic se află în administrația Regiei Autonome de Distribuție şi Exploatare a Filmului (RADEF) și, în afară de proiectarea filmelor, atât cele comerciale, cât și cele din cadrul unor festivaluri de film devenite celebre, precum TIFF sau Comedy Cluj, aici au loc și diferite spectacolele datorită scenei amplasate în fața ecranului.

Adresa: Piața Mihai Viteazul, nr. 11, loc. Cluj-Napoca, jud. Cluj

Cinematograful Victoria

cinema victoria

Cinematograful Victoria este probabil singurul dintre cinematograf vechi din centrul istoric al Clujului care încă funcționează neîntrerupt de când a fost înființat și până în prezent. Acesta are o istorie de peste 100 de ani.

Cinema Victoria se află în administrația Asociație Victoria Film a cărui scop principal este acela de „revigorare a sălilor de cinematograf, de susținere a artei și culturii atât în țară, cât și în străinătate”, conform descrierii apărute pe site-ul cinematografului. De asemenea, cinematograful face parte din rețeaua Europa Cinemas și are un program de difuzare de filme „bazat în principal pe producții europene de artă, filme clasice românești și internaționale, filme independente sau filme experimentale”.

Adresa: Bulevardul Eroilor, nr. 51, loc. Cluj-Napoca, jud. Cluj

Cinema City

cinema city

În Cluj-Napoca există două multiplexuri Cinema City. Acestea se află în cele două centre comerciale din oraș, Iulius Mall și Polus Center. De obicei aici rulează cele mai noi filme apărute la nivel internațional.

De asemenea, în perioada marilor festivaluri de film din oraș, precum TIFF sau Comedy Cluj, aici mai rulează și o parte dintre filmele difuzate în cadrul festivalelor.

Multiplexurile Cinema City sunt cele mai mari cinematografe din oraș, fiind formate din mai multe săli în care pot rula, în paralel, atât filme 2D, cât și filme 3D.

Adresa Cinema City Iulius Mall: str. Alexandru Vaida Voievod, nr. 53-55, loc. Cluj-Napoca, jud. Cluj

Adresa Cinema City Polus Center: str. Avram Iancu, nr. 492-500, loc. Florești, jud. Cluj

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *