logo
Search
Generic filters
Exact matches only

„Lagărele de lângă tine” în Piața Avram Iancu

O expoziție de fotografie cu un puternic impact emoţional, a cărei personaje principale sunt persoanele cu dizabilități mintale din centrele speciale de stat, poate fi văzută în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca până în data de 10 iunie 2015.

Este vorba despre un proiect al Centrului de Resurse Juridice prin care se dorește atragerea atenţiei cetățenilor asupra condiţiilor de trai și a problemelor cu care se confruntă copii şi tineri din România care trăiesc în instituţiile pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale.

Instalația din Piața Avram Iancu, pe care sunt expuse fotografiile, a fost adusă la Cluj-Napoca, în premieră, de Centrul de Resurse Juridice și este amenajată sub forma unei cuști din metal cu gratii pentru a reda senzația de sufocare și privare de libertate pe care o trăiesc aceste persoane. În total peste 120 de fotografii, realizate de foto-documentarista Odeta Catană, sunt expuse aici. Ele descriu realitatea „din spatele zidurilor” acestor instituţii și spun povestea de viața a mii de copii şi tineri pe care membrii Centrului de Resurse Juridice i-au întâlnit în vizitele de monitorizare din centrele pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale.

„În urma celor peste 70 de vizite realizate de monitorii Centrului de Resurse Juridice în centrele de acest tip în ultimul an, am constatat că beneficiarii trăiesc în condiții extrem de grele, sunt lipsiți de apărare, au foarte rar mijloacele de a se plânge autorităților statului și se tem de represaliile personalului care-i îngrijește”, a declarat Georgiana Pascu manager de program la Centrul de Resurse Juridice.

Potrivit organizatorilor expoziției, în România sunt 25.000 de copii și tineri care trăiesc închiși în instituţiile statului. Doar în perioada 2011-2014, 1.500 de copii și adulţi cu dizabilități au murit în „grija” statului, în doar jumătate din ţară. Peste 67% din persoanele instituționalizate, cu probleme de sănătate mintală, părăsesc sistemul prin deces.

„Sunt peste 25.000 de copii şi tineri închişi în 717 centre de plasament şi rezidenţiale despre care ştim prea puţine. Sunt persoane extrem de vulnerabile pe care nimeni nu le ascultă, a căror părere nu contează în faţa autorităţii, care deseori suferă abuzuri grave şi care sunt în general lipsite de protecţie. De multe ori aceste persoane sunt private de cele mai elementare drepturi ale omului”, afirmă reprezentanții Centrului de Resurse Juridice.

Prin instalația foto organizatorii doresc să atragă atenţia și asupra legii din țara noastră care trebuie schimbată. Reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice îi invită pe toți clujenii să semneze petiţia „Sunt singur pe lume, cine mă apără?” prin care solicită înfiinţarea unui Mecanism Independent de Monitorizare. Atunci când nu există un Mecanism Independent care să verifice respectarea drepturilor omului, în aceste locuri apar abuzuri inimaginabile. Cei mai mulți trăiesc în condiţii inumane: stare precară a spaţiilor de cazare și sanitare, acces inadecvat la articole de igienă personală, malnutriție, utilizarea izolării ca pedeapsă, marginalizare socială și tratament degradant, dar mai ales lipsa accesului la justiție”, este menţionat în petiție.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *