Lecție inedită de anatomie. Corpuri umane reale, expuse la Cluj-Napoca

Începând de vineri, 17 iulie şi până pe 31 octombrie 2015 inclusiv, clujenii vor putea învăța anatomia corpului uman într-un mod inedit. Aceștia vor putea vizita expoziția „Our Body: Universul Interior” care este găzduită de Iulius Mall.

Clujenii pot descoperi, într-o manieră educativă unică, fascinantul univers interior al corpului uman și modul în care funcționează, cu ajutorul a peste 200 de exponate – corpuri umane reale. Expoziția „Our body: Universul Interior” ajunge în premieră la Cluj-Napoca după ce a traversat peste 30 de țări şi a fost văzută de peste 50 de milioane de vizitatori.

Cu ajutorul exponatelor de corpuri umane reale, disecate microscopic la nivelul țesuturilor şi al organelor, vizitatorii vor porni într-o călătorie extraordinară în interiorul organismului uman, descoperind misterele anatomiei şi fiziologiei. Expoziția vrea să crească interesul publicului pentru cunoașterea propriului corp şi să-i convingă pe vizitatori de importanța alegerilor cotidiene. Prezentând comparativ țesuturi, organe sau celule sănătoase şi variantele lor afectate de diverse boli, expoziția le oferă celor ce-i trec pragul șansa de a vizualiza şi de a înțelege mai bine condiții medicale frecvent întâlnite (cancer renal, accident vascular cerebral, cancer pulmonar etc).

„«Our body: Universul Interior» poate fi o experiență valoroasă de familie, o ocazie pentru părinți de a le explica copiilor complexitatea corpului uman, nevoia de o nutriție corectă, sport regulat, un stil de viață sănătos, precum şi impactul unor obiceiuri nocive. Expoziția vine în sprijinul școlilor, profesorilor şi unităților medicale în demersul de a promova cele mai bune practici pentru o viață sănătoasă şi de a crește interesul tinerilor pentru profesiile medicale”, transmit organizatorii expoziției.

Acest proiect științific şi educațional a fost dezvoltat de Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong. Specimenele prezentate au fost furnizate de diferite universități şi şcoli medicale acreditate, instituții medicale şi centre de cercetare din China, cu scopul de a promova cercetarea în medicină şi învățământ. Principala sursă de proveniență a specimenelor care se folosesc în studiul anatomiei o reprezintă donațiile. Conservarea lor a fost posibilă prin tehnica plastinației, care permite conservarea definitivă a țesutului uman prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid.

Expoziția de la Cluj-Napoca este realizată de Universal Exhibition Group și organizată de Events în colaborare cu Iulius Mall Cluj, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Events a organizat în premieră în România, la Muzeul „Antipa” din Capitală, în anul 2013, un proiect similar, Expoziția The Human Body, care a înregistrat un adevărat record de audiență pentru circuitul muzeal românesc, peste 88.000 de vizitatori.