Search
Generic filters
Exact matches only

Muzeul Farmaciei, locul unde se păstrează leacurile vechi din Transilvania

În Cluj-Napoca există o farmacie unde se „prescriu” rețete și leacuri vechi, din perioada medievală, din Transilvania. Este vorba despre Farmacia „La Sfântul Gheorghe”, cea care adăpostește colecția Muzeului Farmaciei.

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca este amenajat în Casa Hintz, situată în centrul orașului, la intersecția dintre Piața Unirii și străzile Regele Ferdinand și 21 Decembrie 1989.

Renumitul muzeu a atras de-a lungul timpului numeroși turiști, iar despre el a ajuns să se scrie atât în țară, cât și în străinătate. Chiar și reporterii celebrului ghid de călătorii „Lonely Planet” au rămas impresionați de micul muzeul în care poți afla leacuri pentru aproape orice boală.

Amenajat în prima farmacie din Cluj

E aproape imposibil să ajungeți în Cluj-Napoca și să nu vizitați renumitul obiectiv turistic. Muzeul Farmaciei este amenajat în prima și cea mai veche farmacie din oraș. Este vorba despre farmacia „La Sfântul Gheorghe” care este menționată documentar din anul 1573.

Inițial, farmacia s-a aflat în subordinea administrației locale a orașului medieval Cluj. Apoi, în anul 1752 aceasta este închiriată de farmacistul particular Tobias Mauksch. Farmacia intră în proprietatea familiei de farmaciști Hintz abia în anul 1863, după această familie fiind denumită și clădirea unde este amenajat în prezent muzeul.

Farmacia a funcționat neîntrerupt în această clădire timp de câteva sute de ani până în anul 1949 când, pentru câțiva ani a fost transformată în plăcintărie.

Clădirea este transformată în muzeu abia în anul 1954 când profesorul Valeriu Bologa, șeful catedrei de Istorie a Farmaciei din cadrul UMF Cluj, convinge autoritățile comuniste să păstreze și să scoată în evidență tradiția cele mai vechi farmacii din oraș. Aici a fost adusă o colecție unică de obiecte de patrimoniu de origine transilvăneană, adunate de profesorul clujean Iulius Orient, acesteia alăturându-i-se alte obiecte farmaceutice vechi, primite prin donații.

Leacurile clujenilor în Evul Mediu

Pe lângă istoria impresionantă a farmaciei, aici veți putea descoperi și leacuri pentru aproape orice fel de boală, majoritatea folosite în Cluj și în Transilvania, în Evul Mediu.

Astfel, aici veți putea afla celebra rețetă a elixirului dragostei, dar și leacuri din Evul Mediu precum faimosul praf de mumie, un ingredient ce se credea că prelungește viața şi vindecă toate bolile, inclusiv ciuma și holera sau teriaca, un leac vechi de peste 2.000 de ani realizat din peste 60 de ingrediente vegetale și care era folosit împotriva otrăvurilor.

În afara acestor rețete, aici veți putea admira și colecția de obiecte a muzeului, ce cuprinde peste 1800 de obiecte farmaceutice, unele dintre ele unice în țară, ce includ vase, obiecte de mobilier, cărți și documente medicale. În plus, în Officia, prima încăpere din muzeu, încă se păstrează pe pereți și pe tavan picturile originale ale farmaciei, reprezentate de: pomul vieții cu șarpele lui Esculap, cocorul cu piatra în gheare ca protector al vieții şi pe colțuri, cornul abundenței. De asemenea, în subsolul clădirii vei putea descoperi și ambianța a două laboratoare farmaceutice medievale, în care se preparau leacurile.

muzeul farmaciei

Cel care vă va ghida prin tainele farmaciei medievale și vă va „prescrie” rețete din perioada aceea este domnul Radu Crişan, ghidul Muzeului Farmaciei. Cu un aer mereu vesel și primitor, acesta vă va impresiona prin cunoștințele sale despre istoria acestei farmacii, dar și prin pasiunea cu care vorbește despre tot ceea ce se află în interior, făcându-vă parcă să vă doriți ca vizita să nu se mai termine pentru a-l putea asculta cât mai mult timp.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *