Search
Generic filters
Exact matches only

Oameni simpli, povești ale Clujului

Un oraș este însuflețit de oamenii care locuiesc aici, iar din acest punct de vedere Clujul este un oraș plin de suflet. Aici au trăit de-a lungul timpului personalități istorice, aici s-au născut și personalități care reprezintă acum orașul nostru în țară sau în afară, dar mai important decât atât, aici trăiesc oameni simpli, care reușesc să se bucure de momentele bune din viața lor, în pofida greutăților întâmpinate în fiecare zi. Astfel de oameni nu sunt neapărat oameni de succes, nu sunt celebrități, însă sunt persoane care au o poveste de viață și care au devenit simboluri pentru clujeni. Aceștia sunt cei pe care îi știe toată lumea care locuiește în Cluj. Iată cine sunt ei și de ce au devenit iconici pentru oraș:

Lulu

luluSursa foto: Transilvania Reporter

„Nebunul frumos al Clujului”, așa cum mai era el denumit, Lulu a fost un om cunoscut de majoritatea clujenilor. Cei care l-au știut spun că îl chema Iosif Covaci și că era din Așchileul Mare, mutat cu părinții săi în Cluj. Lulu era special. Spun asta într-un sens bun, pentru că, deși avea capacitatea mintală a unui copil de 4-5 ani, a reușit să farmece inimile clujenilor și și-a croit un drum, fără să vrea, spre a deveni o legendă a orașului. El nu era un om al străzii, dar îi plăcea să doarmă în curtea Arhiepiscopiei, unde a devenit rapid un om al casei. Avea fraze consacrate, cu care aducea un zâmbet pe chipul celorlalți („dă-mi un leu de tri!” sau „mă, ceacanăule!”) și purta întotdeauna bomboane și ciocolată pentru a le oferi copiilor. Dacă primea bani, îi punea în cutia de donații a catedralei. Îi plăcea să cânte și să vorbească cu Dumnezeu, motiv pentru care era îndrăgit și ajutat de preoții de la Mitropolie, inclusiv Arhiepiscopul Teofil Hernineanu și de ÎPS Bartolomeu, care l-a și înmormântat, de altfel. Lulu a murit într-o dimineață de noiembrie, în 2006, în timp ce urca scările către capela de la etajul 1 al Arhiepiscopiei. Aprecierea pe care oamenii locului i-o purtau s-a văzut atunci, iar la înmormântarea lui au participat peste 500 de clujeni. Este un simbol al orașului chiar și acum, la aproape 10 ani după ce s-a stins. Drept dovadă, oamenii încă povestesc despre el, încă și-l amintesc cu drag. Ba mai mult, acum câțiva ani, a fost propusă chiar ridicarea unei statui a lui Lulu, omul care a devenit un simbol al Clujului. În 2014 a fost lansat un volum cu amintiri despre Lulu, relatate de oameni cunoscuți precum ÎPS Bartolomeu, Andrei Marga, Ioan Bocșa, Dumitru Fărcaș, Florin Piersic sau Ion Mureșan.

Omul Fosforescent (Hașu)

omul fosforescentSursa foto: Clandestino FM

Nu poți spune că ai locuit în Cluj dacă nu ai văzut, măcar o dată, un om  care era îmbrăcat din cap până în picioare în culori fluorescente. Îl cheamă Viorel Hașu, însă este cunoscut mai degrabă ca Omul Fosforescent (n.r. hainele sale au culori fluorescente, însă el le numește fosforescente) sau Omul Verde. Este un bărbat ras în cap, care poartă în permanență haine sport în culori fluorescente, sau mai exact în verde, portocaliu sau roz. Este o personalitate excentrică în oraș, însă în afara aparențelor bizare, este un om ca oricare altul. Intervievat în 2006 de Ziarul Clujeanul, acesta a explicat de ce se îmbracă așa: „Prin anul 2000, am fost cu sora mea geamănă, care este mai mică cu câteva minute, la cumpărături. Am văzut un trening verde, care mi-a plăcut foarte mult. De atunci mă îmbrac numai în verde, portocaliu sau roz. Mulţi mi-au spus, inclusiv familia, să port şi altfel de haine. Eu nu vreau să mă schimb, pentru că acesta e stilul meu. Culoarea verde fosforescent este minunată!”

Robi

robiSursa foto: Cluju

Robi a căpătat recent notorietate la nivel național după ce i-a fost dedicată o campanie pentru a-l ajuta să își cumpere un apartament. Robert Lukacs are probleme de sănătate vizibile, însă care nu l-au împiedicat de la a-și face un rost în viață. El este cunoscut de toți șoferii care străbat centrul orașului, în special de către taximetriști (care s-au și ocupat de campania de strângere de fonduri pentru acesta). Este un vânzător ambulant, care își plimbă ghereta prin centrul Clujului și vinde brăduți de mașină, bonuri pentru aparatele de taxare ale taximetriștilor și alte mărunțișuri de care ar putea avea nevoie participanții la trafic. Face asta indiferent de vremea de afară, ca să se poată întreține. Campania de strângere de fonduri în numele lui a început pentru a-i cumpăra lui Robi o gheretă nouă, îmbunătățită și a fost inițiată de taximetristul Ioan Pugna, pe Facebook. Cu banii strânși, Robi a reușit să cumpere nu doar toneta pe care să o plimbe prin oraș pentru a putea munci, ci și un apartament, care acum este în curs de renovare. Este un exemplu de hărnicie pentru clujeni.

Neculai

neculaiSursa foto: Citynews

Un alt exemplu de hărnicie și un alt om cunoscut de majoritatea clujenilor este și Neculai. El a devenit faimos după ce un clujean l-a ajutat să își facă o pagină de Facebook, pentru a-și găsi de muncă. Pagina a devenit virală rapid, iar povestea lui Neculai, omul care transportă orice, a devenit cunoscută nu doar în oraș, ci și în țară. El are un cărucior cu care cară până la 300 kg de cartoane și plastic, pe care le duce la punctele de colectare, unde le vinde. Muncește de dimineața până seara, folosindu-se doar de căruciorul său, pe care l-a decorat cu un panou unde și-a afișat numărul de telefon și își pune la dispoziție serviciile. Alături de el e o cățelușă albă, pe care a numit-o Anca, și care îi ține companie. Neculai era un om al străzii, însă acum s-a redresat puțin datorită ajutorului pe care i l-au oferit clujenii. Acesta este recunoscător pentru faptul că poate fi propriul său șef și că are puterea să muncească pentru a-și câștiga pâinea.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *