logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Personalități contemporane din Cluj

De-a lungul timpului, Cluj-Napoca a fost locul unde s-au născut nume mari. Dacă până acum ți-am prezentat personalități istorice care și-au desfășurat activitatea în orașul nostru, acum este timpul să îți enumerăm și câteva personalități contemporane, de însemnătate pentru Cluj.

Florin Piersic

florin-piersic_19574935Sursa foto: © Marian Mocanu

Este, cel mai probabil, cea mai marcantă personalitate a orașului nostru. Este, de asemenea, un cetățean de onoare al județului Cluj, titlu acordat cu ocazia împlinirii vârstei de 80 a artistului. Este cel mai cunoscut datorită rolului său „Mărgelatu”, personaj interpretat pe parcursul a mai multe filme din anii 1980. Totodată, acesta a jucat în filme românești devenite clasice, precum „Haiducii lui Șaptecai” (1971), „Mihai Viteazul” sau „Drumul Oaselor” (1982). Cunoscutul actor a restaurat și redeschis un cinematograf din oraș, oferindu-i numele său. Astfel, fostul cinema Republica este cunoscut în zilele noastre drept Cinema Florin Piersic.

Gheorghe (Ghiță) Mureșan

Ghita MureșanSursa foto: Wikipedia

Unul dintre cei mai importanți baschetbaliști români și deținătorul recordului de înălțime pentru un jucător de baschet din liga NBA (National Basketball Association – SUA), Gheorghe Mureșan iese în evidență datorită înălțimii sale de 2,31 m. Acesta s-a remarcat în baschet, cochetând mai apoi și cu actoria. El a interpretat rolul lui Max Zamphirescu (n.r. numele românesc se scrie „Zamfirescu” însă IMDb.com are numele oficial al personajului interpretat de Gheorghe Mureșan scris cu „ph” în loc de „f”) în pelicula ”Gigantul meu”, alături de Billy Crystal. La finalul carierei sale de baschetbalist, Big Ghiță, așa cum mai este el cunoscut, a înființat Academia de baschet „Gigantul” (în 2004), proiect dedicat copiilor și tinerilor pasionați de acest sport. Acesta a fost decorat cu titlul de cetățean de onoare al Clujului în 2008.

Dumitru Fărcaș

dumitru-farcas_33028282Sursa foto: © Marian Mocanu

Taragotistul Dumitru Fărcaș este unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară, datorită stilului său unic de a cânta la instrumentul pe care îl practică (taragotul). Acesta a absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj în anii ’60, studiind oboiul, iar apoi a învățat taragotul autodidact, folosindu-se de câteva tehnici de a cânta la oboi. Dumitru Fărcaș, în vârstă de 77 ani, este cetățean de onoare al Clujului, dar și al orașului Phenian (Coreea de Nord), București, Reșița și Baia Mare. Acesta a fost distins și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer la categoria „Arta Spectacolului”.

Dorel Vișan

dorel visanSursa foto: Ceașca de cultură

Un alt actor cu care Clujul se mândrește este Dorel Vișan, cunoscut pentru rolurile sale din filme precum „Păcală”, „Moromeții”, „Cel Mai Iubit Dintre Pământeni”, ”Senatorul Melcilor” sau „Despre Oameni și Melci”. Acesta a fost desemnat cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca și a strâns pe parcursul carierei sale câteva premii importante, incluzând un premiu pentru excelență în cadrul festivalului clujean TIFF și o decorare în grad de Cavaler în Ordinul național Serviciul Credincios.

Béla Károlyi

1200px-Béla_KárolyiSursa foto: Wikipedia

Românul de etnie maghiară a fost antrenorul Nadiei Comăneci și al Lotului Olimpic de Gimnastică al României. Ca antrenor al Lotului Olimpic, acesta a adus mai multe medalii de aur, argint și bronz în țară. El s-a stabilit împreună cu soția sa (co-antrenoare a Lotului Olimpic) în Statele Unite ale Americii, la începutul anilor 1980.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *