logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Record de spectatori la TIFF 2015

Cea de-a 14-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a marcat un nou record în istoria celui mai mare festival de film din România: cele 223 filme care au fost proiectate în cadrul ediției din acest an au adunat un număr record de 73.000 de cinefili plătitori de bilete, o creștere cu peste 10.000 de bilete vândute față de ediția din 2014.

Lor li se adaugă cei prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber din Mănăștur, TIFF Campus sau Depozitul de Filme, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții sau proiecțiile de film și concertele gratuite din cadrul NORWAVE, numărul participanților depășind cifra de 110.000 – de toate vârstele și din toată țara – în cele 10 zile. Circa 850 de invitați printre care se numără regizori, producători, actori, profesioniști din industrie și jurnaliști români și străini au luat parte la proiecții și evenimente.

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF s-a încheiat spectaculos pe 7 iunie, cu filmul „Trash”, în regia lui Stephen Daldry – multiplu nominalizat la Oscar -, la proiecția căruia au asistat 2.189 de spectatori, în Piața Unirii din Cluj. Acesta a fost al doilea cel mai de succes film al festivalului, fiind depășit doar de filmul proiectat în deschidere, cu 2.366 de spectatori „Povești trăsnite / Wild Tales”, care va avea premiera în cinema vineri, pe 12 iunie 2015. Pe locurile trei și patru în top, tot cu peste 2.000 de bilete vândute, s-au clasat filmele românești Comoara (r. Corneliu Porumboiu) și De ce eu? (r. Tudor Giurgiu). Numărul spectatorilor care au urmărit filme în Piața Unirii Open Air a fost cu 133% mai mare decât anul trecut.

Anul acesta, 320 de voluntari au ajutat la organizarea evenimentelor în locațiile TIFF. Patru dintre ei au fost selecționați în programul de Volunteer Exchange la festivalurile de film de la Vilnius și Sarajevo. Cel mai în vârstă voluntar păstrează recordul obținut anul trecut, are 53 de ani și a făcut parte din echipa de la Mănăștur Open Air.

Invitații străini, printre care actrița Nastassja Kinski și actorul Isaach de Bankolé, regizorul George Ovashvili, producătoarea Juliette Lepoutre, selecționerul Film Society of Lincoln Center –Dennis Lim, co-directorul Buenos Aires International Film Festival – Violeta Bava, membrul comitetului de selecție al Festivalului de la San Sebastian – Roberto Cueto, directorul de program al Festivalului de Film de la Chicago – Mimi Plauché, sau directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, Roberto Olla, au fost impresionați de selecția TIFF și de calitatea organizării.

„Cinema-ul românesc a fost extrem de important în ultimii 10-12 ani, deci cred că un festival românesc era absolut necesar. Este foarte important să existe o competiție națională și o promovare a industriei românești de film. De aceea, TIFF este un festival extraordinar”, a declarat actorul Isaach de Bankolé a fost încântat de oraș și de festival și a declarat că își dorește să revină.

Citește și despre „Incendiul” a câștigat Trofeul Transilvania la TIFF 2015

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *